Ez a fűszer a legjobb megoldás a gyomorfájásra
Bár egész évben elérhető, de éppen az őszi-téli szezon slágere ez a fűszer, amikor jellemzően nagyobb és nehezebb adagokat fogyasztunk az ünnepek miatt.
Az ünnepek környékén sokan hajlamosak megengedőbben lenni, és a megszokottnál jóval többet enni, hiszen annyi finomság akad, amit érdemes megkóstolni. Ez azonban gyorsan gyomorfájáshoz vezethet, különösen akkor, ha sokféle étel keveredik, illetve ha a szervezet számára nem megszokott alapanyagokat is tartalmaznak az ételek. A túlevésnek számos kellemetlen tünete lehet, ezeket azonban egy különleges fűszer szinte azonnal enyhíti – mutatott rá a Johns Hopkins Medicine.
Karácsony környékén néhány jellegzetes íz és illat mindig visszatér, ezek közé tartozik a fahéj, a narancs, az alma, a dió, és a gyömbér is. Ez utóbbi kellemes ízesítést ad az italoknak, de akár az ételeknek is. Azt azonban sokan nem tudják, hogy számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amelyet érdemes kihasználni.
Az őszi-téli időszakban egyébként is több a megbetegedés, így érdemes kihasználni a zöldségek, gyümölcsök és fűszerek jótékony hatásait, amelyek az immunrendszer működését is támogatják.
Télen ez a fűszer a gyomor legjobb barátja
Akik hajlamosak a bélpanaszokra, illetve gyakran megfájdul a gyomruk, gyorsan meg fogják kedvelni a gyömbért. Jellemzően ősszel és télen kerül előtérbe, hiszen ilyenkor válik keresetté például a gyömbéres tea, és a süteményeket is gyakran ezzel ízesítik.
A friss gyömbérgyökér rendkívül erős, csípős, amit nem mindenki kedvel, ám akinek nyersen túl erőteljes, annak érdemes tudnia, hogy enyhébb formában, például filteres teaként is fogyasztható. Jellegzetes illatát sokan kedvelik, már csak azért is, mert a karácsonyt idézi.
Egy-egy nagyobb étkezés után érdemes elfogyasztani belőle egy kisebb adagot valamilyen formában, hiszen serkenti az emésztést, ezáltal számos gyomorpanasztól megkímélhet. Egyéni ízlés dolga, ki hogyan fogyasztja el, de a nyers gyömbérgyökér használatától sem kell visszariadni, egy kellemes italhoz például elegendő a felszeletelt gyökeret leönteni forró vízzel.
Az egészségügyi előnyei közé tartozik az is, hogy enyhíti az émelygést és a hányingert, és a várandós nők is fogyaszthatják, így ez a reggeli rosszulléteken is enyhíthet. Mivel a gyömbér az emésztést is felgyorsítja, a gáztermelődés kellemetlen hatásait is enyhíti, hiszen a puffadást ezzel gyakorlatilag megszünteti.
Azt is fontos tudni, hogy a gyömbér rengeteg olyan vegyületet tartalmaz, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, így különösen az őszi-téli szezonban jó szolgálatot tehet a gyorsan terjedő fertőzések idején. A gyömbér sejtmegújító hatásáról is ismert, a kemoterápián átesett betegek számára pedig azért nagyon fontos, mert enyhíti a kezeléseket követő rosszulléteket, a hányingert és az émelygést, ám eközben nem okoz olyan mellékhatásokat, mint az erre gyakran felírt gyógyszerek.
Érdemes tehát megbarátkozni ezzel a kissé fanyar ízű, ám kellemes fűszerrel, egyszerre azonban nem javasolt nagyobb mennyiséget elfogyasztani belőle, már csak azért sem, mert a kutatások szerint növelheti a vérzékenységet és a vércukor-szintet is befolyásolja, amivel a cukorbetegeknek is számolniuk kell.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)