5 őszi étel, ami segít gyorsabban felépülni a náthából
Megérkezett a valód ősz, ami azt jelenti, hogy a nátha is megjelent. Ám ezekkel az ételekkel könnyebben át lehet vészelni ezt az időszakot.
Az őszi és téli időszakban az egyik leggyakoribb betegség a nátha. Nagyon sokak életét megnehezíti, hiszen rossz lesz tőle az ember közérzete, emellett a tünetek súlyosságától függően még a mindennapokra is hatással van. Ám pár őszi fogással könnyebben átvészelhető a megfázásos időszak, hiszen ezek az immunrendszert is erősítik, miközben segítik a felépülését – derült ki a Woman’s Health magazin cikkéből.
Így segíthetnek az ételek átvészelni a náthát
A szakértők szerint az őszi-téli időszakban nagyon fontos, hogy vitaminokban, tápanyagokban gazdag élelmiszert fogyasszunk. Ha pedig az ember beteg, akkor ennek különösen nagy a jelentősége. Monica Auslander Moreno, az RD, az RSP Nutrition táplálkozási tanácsadója szerint a vitamindús ételek felgyorsíthatják a gyógyulást, a tápanyaghiány azonban megnehezítheti ezt a folyamatot.
Húsleves
Nem véletlen, hogy régóta ajánlják a szakemberek a csirkével készült húsleves fogyasztását nátha idején. A levessel folyadékot viszünk be a szervezetbe, miközben számos immunerősítő tápanyag található benne. Többek között nátrium és kálium. A zöldségeknek köszönhetően A- és C-vitamin is kerül a levesbe, míg a csirke remek fehérjeforrás. Emellett a meleg folyadékok nyugtatják a torkot.
Citrusfélék
Immunerősítés céljából is ajánlják a szakértők a citrusfélék fogyasztását. Rengeteg C-vitamin és antioxidáns található a gyümölcsökben. Éppen ezért az őszi időszakban ajánlott beiktatni a gyümölcsöket az étkezésbe, még mielőtt náthás lesz.
Fokhagyma, hagyma
A hagymafélék nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, különösen a fokhagyma. Ebben található allicint, amely antibakteriális, gombaellenes, vírusellenes, parazitaellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Remek vírusölőnek számít, ezzel pedig elősegítheti a gyorsabb felépülést.
Cékla
Sokan nem szeretik a céklát, pedig ősszel egy kifejezetten hasznos élelmiszer lehet. Nagyon sok vitamint, betanint tartalmaz, ezeknek egy része gyulladáscsökkentő hatással bír, miközben erősítik az immunrendszert.
Gyömbér
A nátha és a megfázások egyik legjobb ellenszere a gyömbér, amit számos formában lehet fogyasztani. Lehet reszelve hozzáadni az ételekhez, készíthető belőle tea vagy különféle gyümölcsökkel keverve akár turmix. Gyulladáscsökkentő gingerolt is tartalmaz, amely képes leküzdeni a fertőzéseket, mint például a nátha és más betegségek.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)