A vállfájdalom is lehet végzetes, ha nem kezelik időben

A vállsérülések az átlagemberek életére is hatással lehetnek, de csak nagyon kevesen veszik komolyan azt. Pedig a megfelelő időben kezelt vállfájdalom sok kellemetlenségtől mentheti meg az embert.

2024. augusztus 21., 13:59

Szerző:

A vállfájdalom nem egy félvállról vehető probléma. A vállízület számos sportág esetén fokozott terhelésnek és sérülésveszélynek van kitéve, ami nem csak az élsportolók számára jelent komoly kockázatot. Ma már azonban Magyarországon is elérhetők olyan innovatív műtéti és műtétmentes megoldások, amelyekkel eredményesen kezelhetők a sérülések, illetve a balesetek vagy a kor előrehaladtával kialakult vállproblémák – írja cikkében az Egészségkalauz. Ennek ellenére a vállprotézis-beültetések száma Magyarországon évente még mindig 1000 alatt van, holott az amerikai minták alapján 5 és 10 ezer közötti esetszám lenne indokolt.

A vállfájdalmak az átlagemberek életére is hatással lehetnek, hiszen a vállízület túlterhelése és a balesetekből eredő sérülések a mindennapi tevékenységek során is előfordulhatnak. A gyakori ficamokból ráadásul később ízületi kopás alakulhat ki, amely akár protézis beültetését is szükségessé teheti. Vállfájdalom esetén elengedhetetlen, hogy az érintettek ne halogassák a kezelést, hiszen minél előbb kapnak megfelelő ellátást, annál hamarabb nyerik vissza a teljes mozgásképességüket és nyújthatnak 100 százalékos teljesítményt. 

Az Egészségkalauz cikke kiemeli, az emberek többsége úgy gondolja, hogy vállprotézisre csak az idősebb korosztálynak lehet szüksége, azonban a vállproblémák nem csak őket érintik. Már a 40-es éveikben járó, aktív életet élő emberek, sőt élsportolók is szembesülhetnek ízületi porckopással. Az élsport, valamint az olyan megerőltető, nagy súlyokkal végzett tevékenységek, mint például a CrossFit vagy a nehéz fizikai munka jelentősen növelhetik a vállízület kopásának kockázatát.

Vállfájdalom ellen protézis

A fiatalabb páciensek ráadásul gyakran aggódnak amiatt, hogy egy vállfájdalom miatti vállprotézis beültetése után nem tudják majd folytatni mindennapi tevékenységeiket vagy sportolási szokásaikat. Az anatómiai vállprotézis azonban erre kínál megoldást, hiszen csak a vállízület felszíneit cserélik ki, miközben az izmok és a rotátorköpeny funkciója megmarad.

Hiszen az anatómiai vállprotézis célja pontosan az, hogy a páciensek visszanyerjék korábbi mozgásképességüket, és fájdalommentesen élhessenek. A beültetés után a váll mozgástartománya csak minimálisan csökken, és a páciensek ismét képesek lesznek aktív életet élni, akár sportolni is. Az életminőségük jelentősen javul, hiszen megszabadulnak a mindennapos fájdalomtól. Ezek a protézisek hosszú távú megoldást nyújtanak, azonban, ha évtizedek múlva szükséges lenne, a modern orvosi technológiák lehetővé teszik a cserét is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Tumisu / Pixabay )