Búcsút inthet a térdízületi problémáknak! Egy magyar eljárással elkerülhető a protézis

Forradalmian új eljárással építi újjá a térdízületet egy magyar orvosi munkacsoport.

2024. január 29., 19:29

Szerző:

Dr. Berey Szilárd ortopéd szakorvos a Jazzy rádió műsorában arról beszélt, hogy létezik egy eljárás, amivel a térdbántalmakkal közdő emberek életét lehet könyebbé tenni. Egy speciális eljárás során a testből kinyert „karbantartó sejteket” juttatnak a térdbe, ami felgyorsítja a szervezet karbantartó folyamatait, ezáltal pedig javul a térdízület minősége.

Az évek előrehaladtával természetes a térdízület kopása

 

„Általában véve minden ízületünknek zajlik egy kopásos folyamata, az izmokról és az inakról nem is beszélve. A mozgásszervi rendszerünk elhasználódásának van egy folyamata, amit sajnos az idő előrehaladtával egyre súlyosabb formában jelentkezik”– vázolja a szomorú helyzetet az ortopéd szakorvos. 

„A szervezetünk, ezt igyekszik azért megoldani, van erre egy karbantartó rendszerünk, aminek a célja az, hogy egy folyamatos kisebb-nagyobb sérülések,  a javítását végzi” – mondja Dr. Berey Szilárd. A kopásokat is ez a karbartanrtó rendszer próbálja helyrehozni.

Ezeket a karbantartó sejteket „turbózza fel” az orvostudomány, amelyek ezáltal alkalmassá válnak arra, hogy egyes területekre, például térdízületbe koncentráltan bejuttatva regenerálják az adott területet. Az eljárás alkalmazhatóa válltól a bokáig bármelyik területre. Ezek a sejtek genetikailag úgy vannak kódolva, hogy a sérült porcokat, inakat, vagy az izmokat folyamatosan javítgatják.

Az eljáráshoz szükséges mennyiséget a vérből vagy a hasfali kötőszövetes rétegből lehet kinyerni, és az így kinyert speciális vérplazma készítménnyel lehet elkezdeni a kezelést. Kíméletes módszerrel, injekciós tűvel a megfelelő helyre juttatják az így kinyert vérplazma készítményt, amely jó hosszú ideig képes a karbantartást felgyorsítani, tehát a kérdéses porcot regenerálni.

Akár az elpusztult porcsejteket is tudják pótolni

Ezzel az eljárással a meglévő porcnak a minőségét tudják javítani. A repedezett, elmorzsolódó, megkeményedett, elmeszesedett porc egy élő szövet, amelyet a megfelelő sejtekkel stimulálva, ott „helyben” serkentik fehérje termelésre, így a porc újra vissza tudja nyerni a rugalmasságát. Bizonyos esetekben még az elpusztult porcsejteket, támasztósejteket is tudják pótolni ezáltal.

Hatékonyabb, mint a hiraulonsav injekció

„Mivel a hiarulonav nem egy élő szövet, hanem csak egyik alkotóeleme a porcnak, így ha nincs megfelelő sejtaktivitás, akkor az nem fog beépülni. Az ízületi folyadék mennyiségét, illetve a minőségét egy kicsit sűrűbbé teszi, tehát a kenés funkciót segíti elő. De ez úgy egy az egyben nem épül be sajnos” – magyarázza Dr. Beney. „A természetes gyógyító és karbantartó folyamatot erősítjük fel. Arról van szó, hogy az a folyamatot, ami egyébként is zajlik – nyilván terheléstől, igénybevételtől, kortól függően lelassulhat – újra visszahozzuk, egy nagyobb sebességre kapcsoljuk” – avat be az ortopéd szakember.

A módszer nem újkeletű, legalább 10-15 éves története van. Az orvos szerint ahogy egyre többet tudnak meg ezeknek a különböző növekedési faktoroknak, interferonoknak, gyulladáscsökkentő fehérjéknek a működési elveiről, úgy tudják egyre nagyobb hatásfokkal használni őket

Célzottan állítják elő ezeket a vérplazma-készítményeket, tudva azt, hogy milyen hatás várható. A módszert Dr. Csönge Lajos, a Nyugat-magyarországi Regionális Szövetbank igazgatója fejlesztette ki. Egy magyarországi orvosi munkacsoport tagjaként tud Dr. Berey Szilárd is ezzel a technológiával gyógyítani.

Kattog, ropog a térd – a figyelmeztetó tünetek

 

 

„Bizonyos kattanások még beleférhetnek a normálisba, de nyilván azért általánosságban véve, amikor már nagyon ropog és kattog, az már jelzi azt, hogy a polc felszíne már nem olyan sima és szép, hanem inkább már érdes, és mintnegy megkopott aszfalt az úton, tehát ott már jelez a térd” – mondja Dr. Beney.

Az eljárás ezt „a folyamatot megállítja, vagy legalábbis nagyon nagymértékben lelassítja. Tehát ott helyileg az öregedési folyamat lelassul” – teszi hozzá az ortopéd szakorvos. Az injekció után azonban kell egy néhány hónap, akár egy-két év is, amikorra a kezelt porc megerősödik annyira, hogy újra jobban használhatóvá válik. 

Ettől mehet tönkre a térde

 

A térd karbantartásának a mérsékelt mozgás tesz jót, a szakember szerint mindenféle mozgásforma jót tehet, amíg nem visszük túlzásba. A túlzott sportolás ugyanis ugyanolyan káros a térdízület szempontjából, mint a renyhe életmód, vagyis a sok ülőmunka, állómunka, amit rengetegen végeznek. A porc az ízületi folyadéktól marad egészséges, amit a mozgás során termel a szervezet, így a nem mozgás ugyanúgy sorvasztja a porcot, mint a túlzott használat, mivel ez utóbbi  pedig elhasználja az ízületi folyadékot.

 

Ugyancsak  túlzott terhelést nyújt az ízületeknek a túlsúly.

Az ortopéd szakorvos azt sem ajánlja, hogy hidegben biciklizzünk vagy motorozzunk, ám egy séta vagy a futás megfelelően bemelegíti az ízületet, így az nem tud kifázni.

Megelőzhető a protézis

 

 

Bizonyos kor fölött, 35-45 között már mindenkinek van bizonyos mértékű térdkopása, ami például MR vizsgálattal kimutatható. Ha ezt a kezelést megelőzésként alkalmazza valaki, akkor nagy eséllyel néhány évtized elteltével nem fog ott tartani, hogy protézisre lesz szüksége. A kötőszöveti őssejtek,  amiket a vérplazmákban alkalmaznak, illetve a vérnek bizonyos más elemei, például a vérlemezke, nagyon erős gyulladást csökkentő faktorokat termel. Ezeknek a kombinációjával megelőzhetó a bajt, illetve ha már kialakult, akkor azt meg tudják gyógyítani.

 

 

 

Az eljárás egyáltalán nem fájdalmas és teljesen biztonságos. Egy vérvétellel jár, hiszen a páciens vérérére van szükség a kezeléshez, és a kezelés is körülbelül annyira kellemetlen, mint egy vérvétel.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Jazzy rádió honlapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik.)