Kapaszkodjon: ennyibe kerül egy csípőprotézis műtét

A magánegészségügyben nincs várólista, viszont mélyen a zsebbe kell nyúlnia a betegnek. 

2024. május 13., 10:50

Szerző:

Lengyel Lívia egészségügyi szakértő szerint egy csípőprotézis műtét kétmillió forintnál kezdődik, azonban hozzátette, hogy nem minden beavatkozást végeznek el a magánegészségügyben. A szakértő az RTL Reggeli műsorában arról beszélt, hogy hosszúra nyúlik a legtöbb magyar kórház várólistája, aminek egyszerűen az az oka, hogy ugyanaz az orvos rendel az állami - és a magánrendelőben. A magánegészségügyben azért nincsen várólista, mert kiválogatják azokat a műtéteket, amik jól tervezhetőek és a betegek képesek kifizetni. 

4 és fél millióba is kerülhet egy csípőprotézis műtét a magánegészségügyben

Lengyel Lívia szerint egy magán ortopédián jobb szolgáltatást kaphat a páciens, de ezért mélyen zsebbe kell nyúlni.  A szakértő kiemeli, hogy a magánrendelésből nem küldheti vissza a beteget az államiba orvos, így bizonyos beavatkozása ára ennél magasabb is lehet. Megjegyzi, hogy tavaly óta nagyon pici áremelkedés volt a magánszektorban, de csak egy orvosi konzultáció 45 ezer forintba kerül Budapesten. 

Tovább nőtt a műtétre várók listája

Ahogy arról beszámoltunk, jelenleg ugyanis az államilag finanszírozott egészségügyben 47 071 beteg várakozik valamilyen műtéti beavatkozásra – mondta a Magyar Kórházszövetség konferenciáján Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője. Tavaly április végén a NEAK az Economxnak azt írta, 40 ezren várnak műtéti beavatkozásra.

A Kórházszövetség konferenciáján kiderült, hogy a top 3 várólista 2024 májusában:

  • 15,1 ezer beteg térdprotézisre vár;
  • 13,7 ezren szürkehályog-műtét miatt várnak;
  • 8,7 ezren pedig csípőprotézisre várakoznak.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.