Neurológus hiánnyal küzd a ceglédi kórház, a fővárosból vezényelnek át szakembert

Két fővárosi kórház neurológusait vezénylik át Ceglédre, mert a helyi intézmény szakemberhiánnyal küzd. Ám a döntés több ponton is problémás.

2024. május 11., 13:13

Szerző:

Nincs elég neurológus a ceglédi Toldy Ferenc kórházban, ezért a budapesti Bajcsy-Zsilinszky és a Jahn Ferenc Kórházakból rendelnek ki orvosokat – írja cikkében a 444.hu. A lapnak a hírt megerősítette a három érintett kórházat irányító Dél-Pesti Centrumkórház kommunikációs igazgatója, Fodor Attila. Hozzátette, a ceglédi kórház jelezte, hogy „átmeneti humánerőforrás-hiány” miatt nehézségekbe ütközik a neurológiai ellátás, ezért kért – és kapott – segítséget.

Ennek megfelelően június 30-ig a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházból és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetből összesen – heti váltásban – napi 1-1 fő működik közre a ceglédi neurológiai ellátásban.

A 444.hu tudomása szerint az orvosokat csütörtökön értesítették az átvezénylésről, és péntekre kellett leadni a listát arról, ki melyik időszakot tudja vállalni május 15-től. Az ilyen gyors tempó viszont problémás, hiszen az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendelete azt írja, a kirendelés előtt legalább 10 munkanappal írásban kell tájékoztatni az érintettet. Itt viszont nem maradt ennyi idő.

Az intézkedés a 444 szerint azért is furcsa, mert a ceglédi neurológiai osztály az úgynevezett egyes progresszivitási szinten működik, míg a Bajcsy-Zsilinszky a kettesen, a Jahn Ferenc a hármason. Ennek lényege, hogy minél magasabb a szint, annál komolyabb eseteket lehet/kell ellátni az adott intézményben. 

A portál megkereste az ügyben megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) is, akik azt írták, ez egy teljesen megszokott eljárás az egészségügyben – lényegében helyettesítésről van szó –, a lépés pedig a betegek kényelmét szolgálja. Az OKFŐ is úgy látja, a két fővárosi intézményben sem okoz majd ellátási zavart.
A levél szerint a döntést egyébként a Dél-Pesti Centrumkórház vezetője hozta meg.

Bármelyik kórház dolgozói helyet cserélhetnek

Mint arról korábban beszámoltunk, egy kormányrendelet lehetővé teszi, hogy állami vagy önkormányzati egészségügyi intézményhez „rendeljenek be” magánegyészségügyben dolgozó szakembereket. Eszerint az országos kórház-főigazgatónak lehetősége van az általa meghatározott időtartamra, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig állami vagy önkormányzati egészségügyi intézményhez berendelni” minden dolgozót, aki „a működési nyilvántartásban érvényes bejegyzéssel szerepel” és „nem állami vagy nem önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi tevékenységet végez, vagy kormányzati igazgatási szervvel szolgálati jogviszonyban áll”.

(Kiemelt képünk illusztráció: EPA | Etienne Laurent)

08:55

Alighogy lecsengett az előző politikai botrány, melybe bele bukott Novák Katalin mellett Varga Judit is, most itt a következő ügy. Ezúttal a DK derítette ki, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök és egykori ügyvéd pénzért játszhatott át magyar termőföldeket külföldieknek, amivel az Alkotmánybíróság volt elnöke részesévé vált a földmaffiának. Magyarország elnöke persze mindent tagad, egyúttal bejelentette megteszi a megfelelő jogi lépéseket az őt ért vádak kapcsán.