Mostantól ezért nem kérhetnek pénzt a rendelő a háziorvosok

Az orvosok szerint ez nincs rendben. 

2024. május 4., 10:05

Szerző:

Mostantól nem kérhetnek pénzt a rendelő háziorvosok gyorslaborvizsgálatért. Egy gyermekorvos szerint ez logikátlan, mert például a nem kötelező védőoltásoknak is van beadási díja. A Magyar Orvosi Kamara a Belügyminisztériummal és az egészségbiztosítóval is egyeztet az ügyben – írja az Index

A gyorslaborral pár perc alatt kiderül, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzése van-e a betegnek – így csökken az antibiotikum-használat. Egy vizsgálat anyagköltsége 1000–1500 forint, amit eddig a szülők fizettek – mondta egy házi gyermekorvos az RTL Híradónak.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő mostantól azonban betiltotta, hogy pénzt kérjen a rendelő orvos a vizsgálatért

Schuler Zsófia házi gyermekorvos szerint finanszírozhatná az egészségbiztosító a gyorslaborvizsgálatokat, de ha erre nincs pénz, akkor azt kéri, hogy továbbra is fizethessenek a szülők, továbbá logikátlannak titulálta a döntést. Pénzt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) díjtételi táblázata szerint is kérhet az orvos a vérvételért, de a részletekről most a Belügyminisztériummal és az egészségbiztosítóval is egyeztetnek.

A MOK álláspontja szerint amennyiben saját tulajdonú készülékkel végez vizsgálatot a rendelőjében egy háziorvos, akkor azért kérhet térítést, csak akkor nem, ha ez államilag finanszírozott és állam által kiosztott eszközzel történik – magyarázta az RTL Híradónak Keczéry Attila, a MOK elnökségi tagja. A kamara úgy tudja, azért tiltották meg a háziorvosoknak, hogy pénzt kérjenek a vérvételért, mert sok rendelő az államtól kapott orvosi eszközöket.

Folytatódnak az ellenőrzések az egészségügyben, vizsgálják a szakrendelőket is

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerint az egészségügy ellenőrzését a betegközpontú ellátás hatékonyabbá tétele érdekében, szakszerűségi és hatékonysági célok alapján végzik. Az állami fenntartású intézményeknél és szolgáltatóknál is áttekintik a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást és a várólisták kialakulásának okait – írja az Index.

Takács Péter elmondta: három területet vontak most ellenőrzés alá. Egyrészt monitorozzák, hogy az egészségügyi szolgáltatók megfelelnek-e a személyi és tárgyi minimumfeltételeknek. Felidézte, hogy a háziorvosok esetében ez már tavaly megtörtént: kimentek a felszólítások, volt utóellenőrzés, és mára gyakorlatilag minden háziorvosi praxis megfelel az összes előírásnak.

A bejelentés nélkül érkező ellenőrök számos esetben nem találtak rendelést, sőt rendelőt sem

Az esetek 39 százalékában nem találták az ügyeletben rendelő háziorvost a Belügyminisztérium ellenőrei, és több háziorvos telefonon sem volt elérhető – írja a Népszava a minisztérium adatai alapján. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár tavaly hozta létre az úgynevezett Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálatot, amelynek feladata, hogy összehangolja az egészségügyi szakhatóságok (NEAK, OKFŐ, NNGYK) ellenőrzéseit és feltárja a betegellátás hibáit – írja a Telex.  

Az első ellenőrzés idején csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságokra. Ám egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat. Az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás. Az orvosok rendelőn kívüli elérhetőségével is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)