Gyengeség, szédülés, zsibbadás: életveszélyes lehet, ha ezeket a tüneteket figyelmen kívül hagyja

Hirtelen fellépő rosszullét, szédülés vagy zsibbadás. Ezek a tünetek semmiképpen sem hagyhatók figyelmen kívül. 

2024. szeptember 4., 15:34

Szerző:

Bár a tartós hőség kimerítő hatással lehet a szervezetre, azért van néhány tünet, amiknek a jelentkezését nem lehet minden esetben kizárólag a forróságra fogni. Ilyen egyebek között a minden előjel nélkül fellépő rosszullét, szédülés vagy éppen zsibbadás. Persze nem kell feltétlenül egyből a legrosszabbra gondolni, ám ezen tünetek jelentkezésekor érdemes lehet orvoshoz fordulni, így hamar kizárható például annak a lehetősége, hogy sztrókról van szó. 

A gyors felismerés

Strokeinfó Alapítvány egyébként elkötelezetten dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet a sztrók felismerésének fontosságára – írja az EgészségKalauz. A klasszikus tünetek alapvetően ismertek, de azért nem árt őket újra és újra memorizálni, hiszen egy szorult helyzetben nagyon jól jöhet ez a tudás. 

A klasszikus sztrók tünetek a következők: 

  • Hirtelen fellépő zsibbadás vagy gyengeség az arc, kar vagy láb egyik oldalán 
  • Minden előjel nélküli zavartság, beszéd-vagy megértési nehézség 
  • Hirtelen jelentkező látásproblémák az egyik vagy mindkét szemben 
  • Előzmény nélküli járás nehézség, szédülés, egyensúlyzavarok 
  • Semmiből érkező erős fejfájás 

Mi pontosan a sztrók? 

A sztrók gyakorlatilag az agy vérellátási zavara miatt fellépő működészavar. Amennyiben ez az állapot kialakul és a beteg nem kap rövid időn belül segítséget, akkor annak maradandó károsodás, de akár halál is lehet a következménye. Hátterében rendszerint agyérgörcs vagy agylágyulás áll, vagyis amikor az agyat tápláló verőér – többnyire egy vérrög által – elzáródik. Az elzáródás következtében az agysejtek nem jutnak elegendő mennyiségű oxigénhez. A felismerés gyorsasága pedig életmentő lehet mind a életmentés, mind pedig a későbbi rehabilitáció szempontjából, viszont tény, hogy a rekkenő hőségben a sztrók tüneteit gyakran összekeverik a hőgutával. 

A hőguta is nagyon veszélyes 

A hőguta persze ugyanannyira veszélyes lehet, hiszen mint ahogyan azt lapunk is megírta nemrégiben Kelebián halt meg egy postás, azt követően, hogy hőgutát kapott. A szédülés és a zsibbadás tünetei egyébként mindkét állapot esetén jelentkezhetnek, ezért is nehéz laikusként megállapítani, hogy melyikről is van szó. A szakemberek pontosan ezért azt javasolják, hogy azonnal kérjünk orvosi segítséget, akár saját magunkon tapasztaljuk a tüneteket, akár máson szeretnénk segíteni. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)