Parlagfű: A pollen mellett újabb egészségkárosító tévhitek terjednek

Tombol a parlagfű-szezon, az allergiások bármit megtesznek, hogy csökkentsék a tüneteket. Sok tévhit, már-már veszélyes „gyógymód” terjed az interneten, amelyek alkalmazása komoly egészségügyi problémát is okozhat.

2024. augusztus 26., 15:59

Szerző:

A parlagfű pollenszezonjának csúcsán járunk – ez derül ki a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer felhívásából. Ilyenkor pedig sajnos futótűz-szerűen terjednek az olyan „jó tanácsok” is, amelyek akár ronthatnak is az allergiások állapotán – hívja fel a figyelmet a Házipatika.

Tévhitek a parlagfűvel kapcsolatban

A parlagfűvel kapcsolatos tévhitek elleni kampányba a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is beleállt. A Facebookon közzétett felhívásukban összefoglalják a legfontosabb tudnivalókat.

Az egyik téveszme szerint például a parlagfű leveleinek fogyasztásával mérsékelhetjük allergiás tüneteinket. Az igazság azonban az, hogy a parlagfű fogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták. 

Akik a parlagfüvet „ősi gyógynövényként" tartják számon, azok tévesen feltételezik, hogy annak latin neve, az „Ambrosia artemisiifolia" is csodálatos hatásaira utal. Az ambrózia ugyanis a görög mitológiában az isteneknek halhatatlanságot adó étke. Ám a parlagfűnek semmilyen köze sincs az ógörög istenekhez: nevét Carl von Linné botanikustól az 1700-as években kapta az Amerikából mintegy 100 éve Európába behurcolt, virágporával jelentős allergénnek minősülő gyomnövény.

A parlagfű Magyarországon nem őshonos (invazív), először az 1920-as években jelent meg országunk déli részén, majd 1945 után kezdett el robbanásszerűen terjedni főként a gabonaszállító kereskedelmi útvonalak mentén. Mára az egész országban megtalálható, kiemelten a mezőgazdasági vagy a fiatal, nem művelt, parlagon hagyott területeken.

A parlagfű nem tartozik a korábbi évszázadokban szélesebb körben alkalmazott gyógynövények közé, gyógyászati alkalmazása elsősorban az utóbbi évek, évtizedek divatja. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar és az SZTE Általános Orvostudományi Kar kutatói már 2017-ben bebizonyították, hogy parlagfűlevél fogyasztása akár agy- és vesekárosodáshoz is vezethet.

Egy másik bejegyzésben arra is kitértek a szakértők, hogy sokan – tévesen – azt hiszik, a parlagfűtartalmú teák és tabletták immunterápiás hatásúak. Immunterápiát azonban kizárólag szakorvos felügyeletével és szigorúan ellenőrzött készítmények használatával lehet folytatni.

Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa a Greendexnek elmondta: nem működik az a fajta immunizálás, hogy ha a növényt fogyasztjuk, ezzel csökkentjük az allergiánkat. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Katja_Kolumna via Pixabay)