Lovaggá ütötték Mark Cavendish brit kerékpárost

Vilmos herceg ütötte lovaggá a sportolót, Mark Cavendish hatalmas megtiszteltetésnek érzi a címet.

2024. október 3., 09:27

Szerző:

Mostantól Sir Mark Cavendish a profi országúti kerékpáros hivatalos megszólítása, miután a brit trónörökös, Vilmos herceg október 2-án lovaggá ütötte – számolt be róla a Eurosport.

A 39 éves kerékpározó éppen visszavonulás előtt áll, a lovagi cím elnyerése pedig a szakértők szerint szép záróakkord az emlékezetes pályafutása végén. A lovaggá ütésére a windsori kastélyban, ceremoniális keretek között került sor. Kitüntetésével kapcsolatban most így fogalmazott: 

„Mindig is az volt a legnagyobb megtiszteltetés, hogy a hazámat képviselhettem, és az, hogy a kerékpározást olyan sportnak, időtöltésnek és közlekedési módnak tekintem, amelyre az életemet tettem fel.”

Mark Cavendish teljesítménye páratlannak tekinthető, hiszen 133 versenyt nyert meg, és 2011-ben ő lett a koppenhágai világbajnokság aranyérmese is. A Tour de France-on 35 szakaszgyőzelmet szerzett, ami rekordot jelent. Mindhárom legendás, háromhetes verseny, a Giro d'Italia, a Tour de France és a Vuelta a Espana alatt is nyert szakaszt, ami szintén hatalmas teljesítmény. Emellett a 2016-os olimpián, pályán, omniumban volt ezüstérmes.

Mark Cavendish nagy kedvenc Magyarországon is

A brit kerékpározó neve a magyar sportrajongók számára is sokat jelent, különösen mióta Mark Cavendish hazánkban is győzelmet aratott. Mint arról mi is beszámoltunk, ő volt az, aki 2022-ben megnyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik, egyben utolsó magyarországi szakaszát.

A tavalyi Tour de France versenyen sokan aggódtak érte, mert 62 kilométerrel a cél előtt felbukott, és bár úgy tűnt, nincs komoly sérülése, a mentőautóból felkötött karral szállt ki, és vállfájdalmaira panaszkodva végül feladta a versenyt.

A magyar közönség számára azért is lehet emlékezetes a brit sportoló neve, mert Zámolyon még egy buszmegállót is elneveztek róla. Ez a 2022-es Giro d'Italia körversenyéhez kapcsolódik, amelynek útvonala Magyarországon, ezen belül pedig a Fejér megyei településén is áthaladt. A lezárások ugyan okoztak némi kellemetlenséget a lakosság életében, de nagy élmény volt számukra testközelből látni a versenyt.

A sporteseményt természetesen közvetítették, a helyiek pedig örömmel látták, hogy a település iskolásai által készített feliratok és rajzok, illetve maga Zámoly is megjelenik a nemzetközi hírekben. A verseny egy pontján a világhírű kerékpáros kénytelen volt biciklit cserélni, amire egy zámolyi buszmegállóban került sor.

A Eurosport kommentátorai viccnek szánva megjegyezték, hogy ez a pillanat megérdemelné egy emléktábla elhelyezését a helyszínen. A helyiek komolyan is vették az ötletet, és megvalósították a tervet: a buszmegálló Mark Cavendish nevét viseli.

Minderről maga a világklasszis is értesült, és nagyon kedves ötletnek találta a feldíszített buszmegálló és emléktábla megvalósítását. Mint mondta, bízik benne, hogy egyszer visszatérhet Magyarországra.

(Kiemelt képünkön Mark Cavendish felesége, Peta Todd társaságában a windsori kastély előtt 2024. október 2-án. Forrás: Andrew Matthews / POOL / AFP)