Elkaszálta az erkélynapelem használatát a kormány

Hétfő éjjel jelent meg az a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelyben január elsejétől betiltja az erkélynapelem telepítését Magyarországon a kormány. A jogszabály a szélerőművek telepítésénél is új szabályokat léptet hatályba.

2024. október 1., 14:10

Szerző:

Néhány órával azután, hogy a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség tiltakozásának adott hangot a kormány által tervezett napelemes szigorítások miatt, már meg is jelent a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben a kormány 280/2024. (IX. 30.) számú rendelete a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról. Ez több, mint 100 paragrafust tartalmaz, amelyek az építésügyi kereteket és ingatlantervezési szabályokat sok helyen alapvetően átírják, illetve tisztába teszik. Ezek közül az egyik a napelemek és napkollektorok elhelyezését szabályozzák, a másik rész a szélerőmű telepítések általános kereteit szabják meg – írta meg a Portfolio. A jogszabály értelmében január elsejétől tilos az erkélynapelem telepítése Magyarországon.

Így változott a jogszabály az erkélynapelem, napelem telepítésére vonatkozóan

A napelemek, napkollektorok elhelyezésének sajátos szabályai szerint

  • „Az épület tetőfelületén a napelemet és napkollektort szabályos geometriájú rendben kell elhelyezni olyan módon, hogy azok a tetőfelületről nem lóghatnak ki." Elállt a kormány attól a tervétől, ami a társadalmi egyeztetésre kirakott verzióban első pontként még benne volt, miszerint azt is megszabta volna, hogy milyen legyen a dőlésszöge az egyes tetőkön a napelemeknek, és hogyan helyezhető el. 
  • „Épület homlokzatán csak a homlokzati architektúrába integráltan – ide nem értve a (3) bekezdés szerinti eseteket – helyezhető el napelem.” Ez a társadalmi egyeztetésre kirakott verzióban is benne volt, így tehát ezt a tervezett szigorítást meglépte a kormány.
  • „Erkélyen napelem nem helyezhető el sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon." Ettől a tervétől sem lépett tehát vissza a kormány a társadalmi egyeztetés után sem, ami jelentős korlátozásnak számít, főleg úgy, hogy számos európai országban terjednek az erkély napelemek, és a helyreállítási programban tett vállalások között is benne volt, hogy efelé itthon is nyit a kormány.
  • „Közterületen napelemes térburkolat csak csúszásmentes felülettel alakítható ki." Ez a tervezett szigorítás így maradt a végső jogszabályban is.
  • „Műemléken napelem és napkollektor nem helyezhető el, műemlék telkén és műemléki területen lévő épületen napelem és napkollektor kizárólag az örökségvédelmi hatóság hozzájárulásával helyezhető el." Ettől a szigorítástól sem lépett tehát vissza a kormány.
  • „A gépjármű várakozóhelyek árnyékolását biztosító napelemek elhelyezése során az e rendelet 60. § (3) és (4) bekezdésében foglalt előírások az irányadók." Ez a megjelölt paragrafus, illetve bekezdés nagyon sok további részletszabályt tartalmaz, ahogy az eredeti rendelettervezetben is benne volt.
  • „Vegyes építési övezetekben és gazdasági építési övezetekben napelemek elhelyezése a) tetőfelületeken zöldtető kialakításával biztosított vegyes rendszerben is történhet és b) talajszinten csak akkor lehetséges, ha igazoltan nincs erre alkalmas tetőfelület." Ez a tervezett szabályozás is változatlan tartalommal lép hatályba.

Mindeközben Németországban sorra telepítik az erkélynapelemeket

Amint arról a 168.hu is beszámolt, Németországban a helyi önkormányzatok támogatási programokkal ösztönzik a német lakosságot, hogy befektessenek egy erkélynapelemre. 

Az német uniós szabályozás értelmezése szerint az erkélyre szerelhető napelem legfeljebb 600 watt névleges teljesítményű lehet. Két egyszerű hatósági bejelentést követően többnyire szabadon használható, tehát olyan termék, mint bármely más műszaki cikk.

600-800 euró befektetéssel a lakosok megmenekülnek a magas rezsiköltségektől, ráadásul az igényeket látva a német városok lakossági támogatási programokat dolgoznak ki. Jéna például 100 ezer eurót különített el a vásárlók támogatására: alanyi jogon a napelem 25 százalékát, de legfeljebb 200 eurót fizet ki a város. Országszerte öntik a pénzt a városok az erkélyre szerelhető napelemek vevőihez, hogy minél kevesebb áramot kelljen az erőművekből megtermelni vagy a közműhálózatból megvenni.

Miért éri meg az erkélynapelem használata?

Az erkélynapelemek olyan, kisebb kapacitású rendszerek, amelyek egyszerűen az erkélykorlátra, vagy más, napfényes pontra akaszthatóak, és csak egy sima konnektorhoz kell a vezetéküket csatlakoztatni. Leginkább a háztartás állandó energiafogyasztó készülékeit (hűtő, bojler, wifi router, stb.) tudja ellátni, mikor napközben süt a nap, így mérsékelik a villanyszámlát. Programozható háztartási gépek (robotporszívó, mosógép) működtetésére is jól alkalmazhatók.

A plug-and-play rendszerű erkélynapelemek telepítése nem bonyolult, nem kíván szakembert, extra szaktudást, szabadon, puszta kézzel könnyedén be lehet állítani a kívánt pozícióba, a működéséhez pedig sem nagy nyílt térre, sem méretes tetőre nincs szükség. Egy laikus számára is könnyen beüzemelhető: a telepítés tényleg annyi, hogy a kívánt pozícióba állítjuk a hordozható napelempaneleket, bedugjuk a generátorba és onnan a napelem már teszi is a dolgát: áramot termel.

Különösen hasznos lehet ott, ahol más rendszer telepítésére nem mutatkozik lehetőség, ott akár már a néhány kilowatt óra áram megtakarítása is sokat számíthat.

Az erkély napelemek könnyen telepíthetők, azaz a telepítésükhöz és beüzemelésükhöz nem szükséges lyukakat fúrni, nehéz tartókat rögzíteni, sem elektromos szakembert fogadni. A telepítés során csak ki kell választani egy elég napos helyet a teraszon, és bedugni a fotovoltaikus panelek csatlakozóit.

A mobilitásuk azonban nem csak ezen a téren használható ki maximálisan, természetesen nem csak erkélyre tehető, hanem ideális segítség lehet akár egy egész napos túra vagy családi kempingezés során is.

Az erkélynapelem hasonlóan működik, mint a tetőre szerelhető napelem: fotovoltaikus cellákból álló paneleket kell a Nap felé fordítani, hogy felfogják a napfényt, és egyenáramú (DC) elektromossággá alakítsák azt át.

Ezt az egyenáramot utána vagy egy hordozható áramfejlesztőben tárolják, vagy egy mikroinverter segítségével váltják át váltóárammá (AC). Az AC elektromosságot aztán közvetlenül felhasználhatjuk készülékeink (pl. a hűtő-fűtő klíma) működtetéséhez, vagy akár vissza is táplálhatnánk a hálózatba – már ha az állam nem kaszálta volna el az erkélynapelem-panelek telepítését.

Pedig az erkélynapelemekkel így nem csak a villanyszámla lenne csökkenthető, hanem az ökológiai lábnyom is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

A Mount Everest megmászása mindig is nagy teljesítmény volt, de úgy tűnik, hogy a feladat egyre nehezebbé válik: kutatók szerint az Everest egyfajta növekedési hullámot él át, vagyis egyre magasabb.

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.