Ha ez igaz, mehetnek a napelemek a kukába

A fényelnyelő anyag mindent megváltoztathat, nem lesz szükség napelemekre.

2024. augusztus 12., 11:50

Szerző:

Az Oxfordi egyetem tudósai egy olyan fényelnyelő anyaggal kísérleteztek, amellyel a hátizsák, a mobiltelefon vagy épp az autó is bevonható. Az innováció lényege az, hogy semmilyen nagy és nehéz szilíciumalapú panelre nincs szükség hozzá – írja az Economix. Ez újraírhatja a napelem-piacot.

A hagyományos napelem paneleknél sokkal nagyobb hatásfokkal működik

A Zöldpálya szerint először egy megfelelően rugalmas és vékony anyagot alakítottak ki megfelelően, a módszer lényegeként pedig több fényelnyelő réteget halmoztak egyetlen napelembe, hogy így a fény spektrumának szélesebb tartománya is hasznosítható legyen.

Ez az alig egy mikron vastagságú perovszkit anyag a japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) független tanúsítványa alapján több mint 27 százalékos energiahatékonyságot képes biztosítani.

Azonban akik a projekten dolgoznak, úgy látják, ez a megközelítés hamarosan meghaladhatja a 45 százalékos hatásfokot is.

Ráadásul a hagyományos paneleket működtető szilíciumszeletekhez képest ez az anyag nagyjából 150-szer vékonyabb. A tudósok abban reménykednek, hogy mivel kisebb felületre lesz szükség a napelemek kiépítéséhez, ezért hosszútávon az energia is olcsóbb lehet.

A Napelem Szövetség már tavaly jelezte: nincs esély rá, hogy valaha is megtérüljenek a napelemes beruházások. Szakértők korábban még úgy nyilatkoztak, érdemes kiépíteni a napelem-rendszert a házakon.  Mokry Tamás, a tisztaenergia.hu portál napelem-szakértője volt a Jazzy Rádió Business Class műsorának vendége. A korábbi években Magyarországon  a háztartási méretű kíserőművek tulajdonosainak, vagyis lakossági ügyfeleknek, úgynevezett éves szaldó elszámolásuk volt. Ez azt jelentette, hogy az év folyamán bármikor bármennyit termeltek, annak egy részét helyben elfogyasztották, egy másik részét pedig kitermelték a hálózatba, és egy éven belül kilowattóra elszámolás alapon bármikor visszavehették.

Az Alternatív Energia év elején arról írt, hogy 2024 elejére 1632 megawattal nőtt a napelemes rendszerek beépített teljesítménye Magyarországon. A tavalyi gyarapodás több mint másfélszerese a korábbi rekordévben, 2022-ben regisztrált növekedésnek.

Idén júniusban pedig kiderült, hatalmas fennakadásokat okozott az áramkimaradás, mivel az infrastruktúra nem alkalmas a legmodernebb energiahordozók kiszolgálására, a súlyos áramkimaradásokat a napelemek okozhatták Horvátországban.

(Kiemelt képünk illusztráció: Napelemek Visonta közelében 2015. november 12-én. Fotó: AFP | Kisbenedek Attila)

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.

 

Bél-kő fehér mészkősivataga olyan, mintha az ember a Csillagok háborújának Tatooine nevű bolygóján járna. A helyi űrkikötő a Vörösbarát söröző, ahol bitang erős a kávé és a Szomjas Csuka, ahol a túra végén a Lak-völgyi-tó partján akár meg is vacsorázhatunk. Az egyedülálló túra közben elmerülhetünk a történelemben és a természetben is, tartsanak velünk!