Kiderült: a súlyos áramkimaradásokat a napelemek okozhatták

Hatalmas fennakadásokat okozott az áramkimaradás, mivel az infrastruktúra nem alkalmas a legmodernebb energiahordozók kiszolgálására.

2024. június 25., 18:15

Szerző:

Az elmúlt napok jelentős áramkimaradásai a hőség, illetve a napelemek használata miatt következhetett be Horvátországban, illetve az egész régióban – írta meg a HVG.

Horvátország nagy részén, illetve Montenegróban, Albániában és Boszniában is hatalmas áramkimaradásuk nehezítették meg a lakosság életét a múlt hét vége óta.

A probléma június 21-én kora délután robbant ki: befolyásolta a közlekedést, az üzletek és hivatalok működését, és természetesen a klímaberendezések működését is, miközben az egész régióban rendkívüli hőség uralkodott, ami veszélyeztette az idősek, a krónikus betegek és a gyermekek életét is.

Még nagyobb veszélyt jelentett, hogy bizonyos területeken a lakosság nem jutott ivóvízhez, mivel a szivattyúk is leálltak, és a kommunikációs lehetőségek is korlátozottak volna, hiszen az internetkapcsolat is megszűnt több helyen.

Ez okozhatta az áramkimaradást

A több országot is érintő incidens kapcsán Sasa Mujovic, Montenegró energiaügyi minisztere is nyilatkozott. Mint elmondta, az áramkimaradásért az országban elsősorban a hőség miatt megemelkedett energiafogyasztás tehető felelőssé, hiszen ez az egész infrastruktúrát megterhelte. Az országban 40 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, amely a lakosság részéről a klímarendezések beindítását igényelte, ez pedig hirtelen jóval nagyobb mennyiségű energiafelhasználást jelentett, mint az korábban megszokott volt.

A többi érintett országban is hasonló okok tehetőek felelőssé a probléma kialakulásáért. A napelemek egyre nagyobb számban terjednek el a lakosság körében is, ugyanakkor az energiafelhasználás is folyamatosan növekszik, amelyet nem kísért az energiahálózatok fejlesztése.

Bár a hibák elhárítását azonnal megkezdték, és a legtöbb területen helyreállt az áramszolgáltatás, ám a szakemberek szerint fel kell készülni arra, hogy a nyár folyamán akár többször is előfordulhatnak hasonló áramkimaradások. Mint arra figyelmeztettek, jelenleg is hatalmas az áramkimaradás kockázata.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő hónapokban további hőhullámok érhetik el Európát, amelyek ellen a klímaberendezések nyújtják az egyik leghatékonyabb védelmet, ám ezek jelentős energiát fogyasztanak el, és ezek az eszközök a jövőben is meg fogják terhelni az energetikai rendszereket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.