Fizetnek a briteknek, ha spórolnak az árammal

Egyre keményebb a rezsiválság a briteknél, az áramszolgáltató például már felajánlotta, fizet azoknak, akik lekapcsolják a villanyokat, ezzel próbálják elkerülni, hogy áramkimaradások következzenek be az országban.

2023. január 23., 16:31

Szerző:

A Napi.hu szerint a brit nemzeti áramszolgáltató, a National Grid bejelentette, hajlandó fizetni azoknak az áramfelhasználóknak Nagy-Britanniában, akik éjszakánként nem használnak áramot. Egészen pontosan a délután 17 és este 18 óra közötti takarékoskodásra próbálják rábírni a briteket. Az Independent nevű online hírportál szerint a felhívás fő oka, hogy a hidegebb idő miatt gyorsan megugrott az elektromos áram iránti kereslet és a felhasználás is, így kapacitásproblémák léphetnek fel.

A kikapcsolással a takarékoskodók akár alkalmanként 20 fontot, azaz 9 ezer forintot is kereshetnek. A spórolási programhoz országszerte számos szolgáltató csatlakozott, köztük British Gas, az EOn, az Octopus Energy és az EDF. És az információk szerint az iránt immár több százezer háztartás fejezte ki érdeklődését.

A National Grid ezenkívül kapacitásnövelésben is gondolkodik. Ennek leggyorsabb és leghatékonyabb formája egyes szénerőművek újraindítása, amelyeket a szolgáltató a téli, hidegebb időre felkészülve már előre felszerelt az újraindításhoz szükséges készletekkel és munkaerejüket is biztosította. Eddig az észak-yorkshire-i Drax erőmű és a nottinghamshire-i West Burton erőmű újraindítása merült fel komolyan.

Ősszel még fizetni sem akartak

A kapacitás határain kívül a 63 milliós lakosságú országban azonban van más is, ami a spórolásra ösztönöz, ez pedig a rezsiárak őszi, brutális emelkedése. Október és november között ugyanis a havi átlagos rezsiköltség már a 3500 fontot (1,57 millió forint 2023 január végi árfolyamon) is elérhette. Ezért civilek és szakszervezeti aktivisták akkor mozgalmat is alapítottak, amely, amennyiben megfelelő tömegeket ér el, akár rezsisztrájkhoz is elvezethetett volna.

Az azóta távozó Liz Truss miniszterelnök azonban átmeneti könnyítést, energia-árstopot vezetett be, ezzel némileg lehűtötte az indulatokat, azonban az elektromos áramkihasználás mértéke viszont kifejezetten megnőtt a tavaly szeptemberi kormánydöntés óta.

(Kiemelt kép: A túl magas rezsiszámlák kifizetésének megtagadására felszólító plakátok egy angliai város utcáján. Fotó: Oli Scarff / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).