Oltári bajban vannak a fürdők

Hiába sikerült jól az év vége a fürdőknek, jön a holtszezon és szembe kell nézniük az elszálló rezsiszámlákkal. 

2023. január 11., 12:42

Szerző:

„Az év vége kifejezetten jól alakult a fürdők számára, a hosszabb téli szünet és az igazgatási szünet következtében december végén és január első hetében is sok vendég volt. Most viszont a gyerekek visszamentek az iskolába, az igazgatási szünet véget ért, és az időjárás sincs velünk, drasztikusan csökken a forgalom” – mondta az Indexnek Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Balogh szerint a magasabb energiaárakkal most szembesülnek azok is, akiknek hosszabb távú szerződésük volt, az új áramév január elsején indult, a gázév októberben,  így az áremelkedésből gyakorlatilag már egyetlen fürdő sem tud kimaradni. Az energiaárak attól is függnek, hogy ki mikor, melyik szolgáltatónál és milyen szerződést kötött.

„Más fürdőknél négy-ötszörös villamosenergia- és tízszeres gázárakkal lehet találkozni. Olyan példát is ismerünk, hogy hárommillióról negyvenmillióra emelkedett a havi gázszámla, ami a tízszeres emelkedést is meghaladja”

– mondta a portálnak a Fürdőszövetség főtitkára, hozzátéve, hogy „az ilyen mértékű áremelkedést nem lehet egy az egyben áthárítani. Az energiaárak mellett a beszállítói költségek is nőttek, a vízkezelési vegyszerek árát is a többszörösére emelték. A működési költségek 50 százalékos mértékkel emelkedtek”. Balog szerint  több fürdő is van, amely nem egész éves nyitvatartással üzemel és már bezárt, a nagyobb városokban pedig olyan döntéseket hoznak, hogy többeket bezárnak. A főtitkár arról is beszélt, hogy sok üzemeltető előremenekül, és azokat a karbantartásokat ütemezik korábbi időpontra, amelyeket csak később végeztek volna el. 

Balogh az interjúban arról is beszélt, hogy a fürdők állami támogatása az energiaválsággal terhelt időszakban ezidáig elmaradt. 

(Kiemelt kép: Látogatók a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és Uszodában 2020. március 4-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI)

13:35

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.