A szakértő szerint van, akinek érdemes kiépíteni a napelem-rendszert

A Jazzy Rádió Business Class műsorának vendégeként Mokry Tamás arról beszélt, hogy 

2023. szeptember 5., 14:56

Szerző:

Mokry Tamás, a tisztaenergia.hu portál napelem-szakértője volt a Jazzy Rádió Business Class műsorának vendége. A korábbi években Magyarországon  a háztartási méretű kíserőművek tulajdonosainak, vagyis lakossági ügyfeleknek, úgynevezett éves szaldó elszámolásuk volt. Ez azt jelentette, hogy az év folyamán bármikor bármennyit termeltek, annak egy részét helyben elfogyasztották, egy másik részét pedig kitermelték a hálózatba, és egy éven belül kilowattóra elszámolás alapon bármikor visszavehették.

Ha valaki árammal fűtött, az most nagyon rosszul jár, hiszen nyáron körülbelül ötször annyit termelnek a napelemek, mint télen, viszont a fűtéshez télen van szükség sok energiára. Ha az éves szaldó havi szaldóra változik az új jogszabály tükrében, a napelemesek a nyári többletet nem tudják elfogyasztani télen. De nem ez az egyetlen probléma. A nyáron megtermelt többletet nyomott áron veszi át a szolgáltató, míg a téli enerigaszükségletért a felvásárlási ár sokszorosát kéri.

„Abban bízok, hogy vissza fogják vonni ezt a havi elszámolást, mert azért ez nagyon komoly jogszabályokat sért. Alaptörvénybe ütközik eleve a visszaható hatályú a jogalkotás. A jogalanyok számára hátrányosabb az új szabály, tehát ez eleve egy alaptörvény-sértő rendelkezés. Több mint 200 ezer olyan ingatlan van, akik a kormány bíztatására és a kommunikációra váltottak napelemlés fűtésre, tehát itt a biztatási kár kategóriával is beszélhetünk, vagy a befektetővédelem is szóba kerülhet” – fejtette ki álláspontját Mokry Tamás.

A szakember szerint akinek már most megvan egy letelepített rendszere, nem érdemes váltania. Akik a beruházás előtt vannak. a tavalyi év október 31-e előtti igénybejelentéssel rendelkeznek és év végéig kiépítik a rendszerüket, még ebben a szaldóelszámolásban tudnak részt venni. Nekik érdemes kisebb rendszerben gondolkodniuk, mert azt lesz gazdaságos fenntartani. A következő évtől ráadásul bruttó elszámolás lesz, aminél valószínűleg a havi szaldó is kedvezőbb megoldásnak bizonyul majd, de ez akkor derül ki, amikor a részletszabályozók napvilágot látnak.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján.

(Kiemelt képünk: Napelemek egy épület tetején a Bács-Kiskun megye bácsalmási járásában fekvő nagyközségben. Fotó: MTVA/Bizományosi: Váli Miklós)