Ócska lommá válhat hamarosan a hagyományos napelem

Mi lenne, ha a napelem nem a házak tetején lévő eszköz lenne, hanem mondjuk a fejünk tetején hordanánk? Nos, a Power Hat nevű fejlesztést pontosan ezt teszi lehetővé, mutatjuk is hogyan.

2024. augusztus 26., 12:46

Szerző:

Napelemes kalap, amellyel a minden gond nélkül tölthetjük a telefonunkat, emellett napszúrást sem kapunk? Ez nem álom többé, a Power Hat nevű eszköz ugyanis pontosan ezt a célt szolgálja – írja a The Verge. Ráadásul az eszköz nem is néz ki bénán: napelemei vékony, hajlékony anyagból készültek, az tehát nem egy merev és sérülékeny kalap. A gyártói ígéret szerint egy 4000 mAh teleppel szerelt telefont 3–4 óra alatt tud teljesen feltölteni, a legfeljebb 12 wattos töltést pedig a kalap hátulján elhelyezett USB-A és USB-C portokon keresztül lehet elvégezni az eszköz kábelével. Az egész kalap 370 gramm, ami bár nem pillekönnyű, de azért nem is szakad le tőle a fejünk.

A The Verge kiemeli, hogy a kalap IP65 minősítéssel is rendelkezik, tehát bizonyos mértékben ellenáll a pornak és a víznek is, de azért búvárkodni nem ezzel érdemes menni. A napelemes eszköz a tervek szerint két méretben lesz kapható: az egyik 56-58, míg a másik 59-61 centiméter átmérő között állítható. A Power Hat előrendelési időszaka augusztus 31-ig tart, a kiszállítások pedig szeptember közepén kezdődnek. 

Véget érhet a napelem iránti őrület?

Korábban megírtuk, hogy az Oxfordi egyetem tudósai olyan fényelnyelő anyaggal kísérleteztek, amellyel a hátizsák, a mobiltelefon vagy épp az autó is bevonható (és amellyel a hagyományos napelemek a kukába dohatóak). Az innováció lényege az, hogy semmilyen nagy és nehéz szilíciumalapú panelre nincs szükség hozzá. Ez pedig újraírhatja a napelem-piacot.

A kutatók először egy megfelelően rugalmas és vékony anyagot alakítottak ki megfelelően, a módszer lényegeként pedig több fényelnyelő réteget halmoztak egyetlen napelembe, hogy így a fény spektrumának szélesebb tartománya is hasznosítható legyen. Ez az alig egy mikron vastagságú perovszkit anyag a japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) független tanúsítványa alapján több mint 27 százalékos energiahatékonyságot képes biztosítani, ugyanakkor a megközelítés hamarosan meghaladhatja a 45 százalékos hatásfokot is.

Ráadásul a hagyományos paneleket működtető szilíciumszeletekhez képest ez az anyag nagyjából 150-szer vékonyabb. A tudósok abban reménykednek, hogy mivel kisebb felületre lesz szükség a napelemek kiépítéséhez, ezért hosszútávon az energia is olcsóbb lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)