Megkongatták a vészharangot a kutatók: aki ebben az életkorban megy nyugdíjba, hamarabb hal meg 

Egy új tanulmány szerint a magasabb nyugdíjkorhatár súlyos következményekkel járhat az emberekre nézve. 

2024. október 14., 15:45

Szerző:

Mint ismert Magyarországon jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár, ám egyes szakértői vélemények szerint ez a jövőben emelkedhet. Több Európai országban például magasabb a nyugdíjkorhatár, sőt – ahogyan azt lapunk is megírta – Dániában egy igencsak drasztikus tervezetet fogadtak el a jövőbeni emelések kapcsán. Egy friss tanulmány szerint viszont a korhatár kitolása súlyos következményekkel járhat az emberekre nézve, a kutatók állítása szerint ugyanis minél később vonul valaki nyugdíjba, annál rövidebb ideig él utána. 

Drasztikus emelkedés 

Az ijesztő eredményre német és spanyol kutatók figyeltek fel, akik az 1967-es spanyolországi nyugdíjreform előtti és utáni adatokat elemezték. A reform részeként 1967. január 1-től 60-ról 65-re emelték Spanyolországban a nyugdíjkorhatárt. Az adatok elemzése során a szakértők arra az eredményre jutottak, minden plusz munkában töltött év 4,2 százalékkal emelte a halálozás kockázatát – írja a wmn.de

Nemcsak a késői nyugdíjazás a baj

A tanulmányban kiemelték, hogy a várható élettartamot nem csak a késői nyugdíjazás csökkentheti, hanem a foglalkoztatás utolsó évének munkakörülményei is fontos szerepet játszanak. A kutatók szerint az a fizikai és pszichés stressz is óriási hatással lehet a növekvő halálozás kockázatára. A fizikailag megterhelő munkát végzők pedig különösen veszélyeztetettnek számítanak. 

Sikerélmény és elismerés 

Marcel Fratzscher, a berlini Humboldt Egyetem makroökonómia professzora és a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke pedig a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjkorhatár emelése azt is eredményezheti, hogy az alkalmazottak nemes egyszerűséggel munkaképtelenné válnak az életkorukból kifolyólag. A fentebb említett tanulmány szerzői ugyanakkor azt is megemlítik, hogy a munkahelyi elismerésben részesülők körében jelentősen csökkenhet az idő előtti halálozás kockázata. A megfelelő munkakörnyezet ugyanis jelentősen hozzájárulhat az egészséghez. A tanulmány kijelenti, a rendszeresen sikerélményben és elismerésben részesülő munkavállalókra nincs negatív hatással a későbbi nyugdíjazás. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)