Ijesztő jóslat a nyugdíjkorhatárról: tényleg jöhet a sírig tartó munka?

Van olyan európai ország, ahol a tervek szerint csak 69 évesen lehetne legelőbb nyugdíjba vonulni. 

2024. október 10., 14:47

Szerző:

Néhány évvel ezelőtt olyan pozitív jóslatok láttak napvilágot, miszerint a mesterséges intelligencia annyi GDP-t fog termelni, hogy a nyugdíjkorhatárt lejjebb is lehet majd vinni. Most azonban nagyon úgy fest, ebből nem lesz semmi, sőt újabb emelések is várhatók – írja a Növekedés.

71 év is lehet a korhatár 

Mint ismert Magyarországon jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár – s bár rebesgetik az emelést, az illetékesek egyelőre ezt cáfolják –, ám ez relatíve alacsonynak számít. Legalábbis az OECD azzal számol, hogy a tagországok körében nemsokára 66 év lesz az átlag korhatár a nyugdíjba vonulás tekintetében. A briteknél már el is indultak a reformok, három éven belül 66-ról 67-re fog emelkedni a nyugdíjkorhatár, ami aztán 20 év múlva már a 68-at is elérhető. Néhány szakértő szerint viszont ez a tempó sem elég gyors – írja a lap. Les Mayhew, az „Állami nyugdíjkorhatár és demográfiai változások” című jelentés szerzője szerint mindenkinek, aki 1970 áprilisa után született 71 éves koráig kellene dolgoznia. 

Kevesen gondolnak a jövőre 

Persze vannak mások is, akik hasonlóan vélekednek, ráadásul a jövőbeni nyugdíjasok helyzetét az sem segíti, hogy aktuálisan nagyon kevesen foglalkoznak az öngondoskodás kérdésével. Az Eurobarométer tavalyi adatainak tanúsága szerint az EU lakosainak mindössze 19 százaléka rendelkezik valamilyen magánnyugdíjpénztári termékkel. Az OECD nemrég megjelent jelentése szerint Magyarországon különösen extrém alacsony az öngondoskodás mértéke, a többi tagországhoz viszonyítva. Az okok között egyebek között felsorolják a magánnyugdíjak államosítása miatti bizalomvesztést, de az alacsony pénzügyi edukációt is. 

Radikális tervezet  

A korhatár emelésével kapcsolatban egyébként Dániában nagyon radikális tervezetet fogadtak el, náluk 2035-től már csak 69 évesen lehet majd nyugdíjba menni. Ilyen magas számmal hivatalosan még egyik másik európai ország sem tervez. K&H biztos jövő kutatása szerint amúgy idén, az első negyedévben a középkorúak 33 százaléka vélekedett úgy, hogy csak 70 évesen fog majd tudni nyugdíjba vonulni. 5 évvel korábban ez az arány még csak 24 százalék volt. 

 (Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

2024. október 9., 12:03

Továbbra sincs egyértelmű terv arra, hogy Magyarország a közeljövőben hogyan érheti el az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagbér szintjét. Az mindenesetre biztos, hogy az Orbán Viktor által is vázolt cél akár komoly problémát is okozhat.