Megszűnt az Erasmus, óriási a bizonytalanság a modellváltó egyetemeken

Idén szeptembertől megszűnt az Erasmus lehetősége a modellváltó egyetemekre járó hallgatók számára, így aki külföldön szeretne tanulni, az csak az állami Pannónia programban tud részt venni.

2024. szeptember 24., 12:15

Szerző:

Az ősszel elindult új tanévben több egyetemista a modellváltás miatt nem tudta külföldön megkezdeni tanulmányait − derült ki az RTL Híradóból. A csatorna szerint ennek oka, hogy az Európai Bizottság kizárta az Erasmus és a Horizont Programból a modellváltó magyar egyetemeket, indoklásuk szerint azért, mert átláthatatlan a fenntartó alapítványok működése, valamint összeférhetetlen, hogy politikai személyeknek is lehet beleszólása az egyetemek működésébe. A kormány ezután bevezette a Pannónia Programot, hogy így finanszírozza a diákok külföldön tanulását. 

Az Erasmus-partnerek zöme jól vette az akadályt

A riportban elhangzott, a Corvinus Egyetemen 700 hallgató kapott ilyen ösztöndíjat, és ugyan emelték az összeget az Erasmushoz képest, de kevesebb egyetemből választhatnak a felsőoktatásban tanulók. 

„Az Erasmus-partnerekhez csak Pannónia-ösztöndíjon keresztül lehet csatlakozni, ezt a változást a korábbi partnereink körülbelül 60 százaléka viszonylag jól abszolválta. Tehát gyorsan lehetett váltani”

− közölte Fehér Péter, a Corvinus Egyetem nemzetközi vezetője. Hozzátette, körülbelül a partnerek 20 százaléka volt az, ahol masszírozni kellett a formulát, és egy más formában működünk együtt. A maradék 20 százalék pedig olyan, ahol még a tárgyalások folyamatban vannak. 

Az RTL Híradó megkereste az ügyben a Miskolci és a Soproni Egyetemet, ahonnan jelezték: az Erasmus szeptembertől a hallgatók számára nem elérhető, de a Pannónia Program igen. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint ez az összes modellváltó egyetemre érvényes.

Erasmus: vége van

Budai Marcell, a HÖOK szóvivője a riportban elmondta:

„Jelenleg a modellváltó intézmények nem tudnak részt venni ebben a programban. Eddig arról lehetett beszélni, hogy ez közeledik, mert csak már a kifutó hallgatók, a már jelentkezett hallgatók tudnak részt venni a programban. Ez most már az a félév, amikor Erasmus Programban nem tudnak részt venni.” 

Az RTL Híradó felidézte, az innovációs és kulturális miniszter, Hankó Balázs néhány napja Brüsszelben tárgyalt az Erasmusról. Ezt követően elmondta, hogy „meg kell szüntetni a magyar egyetemek kizárását. Ez az év nem telhet el úgy, hogy ne találjunk megoldást.” 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Frank and Helena / Connect Images / Connect Images via AFP)