Mégis jöhetnek az Erasmus-pénzek?

Navracsics Tibor végre pozitív hírt kaphat, úgy tűnik, hogy a Néppárt átgondolta az Erasmus-pénzekkel kapcsolatos álláspontját.

2024. január 16., 12:37

Szerző:

Charles Michelnek, az Európai Tanács távozó elnökének nem áll szándékában megjelenni az Európai Parlament képviselői előtt, hogy személyesen beszámoljon az Unió Magyarországgal kapcsolatos ügyeiről szóló szerdai ülésén – számol be az mfor.hu a Politico hírlevele alapján. 

Michel hátproblémáira hivatkozva nem fog részt venni a Magyarországot érintő plenáris ülésen, ahol az ő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének ellenzéke éles támadásokat akart intézni az EU-finanszírozás felhasználása miatt Magyarország ellen, mivel az uniós parlamenti képviselők jelentős része úgy véli, hogy Orbán Viktor kormánya nem teljesíti a kitűzött jogállamisági feltételeket.

Von der Leyen és Michel együtt állt volna ki a képviselők elé megmagyarázni az Unió döntéseit, de Michel „akut lumbágójára” és orvosi ajánlásra hivatkozva nem fog részt venni az ülésen, helyette szóvivője szerint „február elején” jelenhet meg a strasbourgi Európai Parlamentben – írja a lap. 

Michel Magyarországtól függetlenül is célpont, miután bejelentette, hogy nem tölti ki a Tanács elnöki posztját, hogy az uniós választásokon indulhasson júniusban. Ezzel többek között megnyitotta az ajtót annak a lehetőségnek is, hogy az átmeneti időszakban a Magyarország által ellátott soros elnökség kormányfője, Orbán Viktor teljesítse az Európai Tanács elnökének funkcióit.

A szerdai parlamenti ülésen minden bizonnyal szóba kerül a finn EP-képviselő, Petri Sarvamaa kezdeményezése is, amely a 7-es cikkely szerinti eljárás második pontjának életbe léptetését (tehát az ország szavazati jogának felfüggesztését) kezdeményezte Magyarország ellen. Az erről szóló határozati javaslatról ma egyeztetnek az EP frakciói – írja a lap.

Szavaznak az Erasmus programról is. A szélsőjobboldali EP-képviselők és az Európai Néppárt képviselői akár együtt is szavazhatnak arról, hogy Magyarországnak kifizessék a program keretében járó forrásokat. Az Európai Parlament kulturális bizottságában támogatást kapott az ilyen javaslat az Európai Néppárt, az Identitás és Demokrácia (ID) euroszkeptikus tömörülés és az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjával újabb kritikákat eredményezett Manfred Weber, az Európai Néppárt elnökével szemben – számol be a lap.

(Kiemelt képünkön: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke  beszélget Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2022. december 15-én. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.