Megint utalt az EU Magyarországnak

Az Európai Bizottság hétfőn átutalta a REPowerEU alap még hiányzó 140 millió eurós előlegét Magyarországnak, amellyel az Európai Parlament többsége nem biztos, hogy egyetért.

2024. január 15., 15:54

Szerző:

Hétfőn reggel kifizette Magyarországnak az Európai Bizottság REPowerEU nevű, energetikai átállás elősegítésére hivatott alapból az utolsó, 140,1 millió euró összegű előleget is. Ennek megfelelően, a tavaly év végi 779,5 millió eurós utalás után, a magyar kormány összesen 919,6 millió eurót kapott előlegként a beruházási programok és reformok végrehajtásának megkezdéséhez. Ez a teljes finanszírozási keret 20 százalékának felel meg – írta meg a Szabad Európa..

A REPowerEU program keretében, amely a helyreállítási tervhez csatlakozik, Magyarország 2026 végéig 700,5 millió euró nem visszatérítendő támogatást és 3,9 milliárd euró kölcsönt kapott. Az eredeti tervek szerint az Európai Bizottságnak két tíz százalékos részletben kellett volna folyósítania a 4,6 milliárd eurós összeg húsz százalékát 2024 elején és végén.

Jól értesült források szerint Ursula von der Leyen kabinetje közbenjárására a REPowerEU program előlegét trükkös módon jóval előbb utalták Magyarországnak, és nem két, tíz-tíz százalékos részletben, hanem az összeg jelentős részében (ami a közel négymilliárdos kölcsön tíz százaléka) még tavaly év végén. A bizottság megfigyelői úgy vélik, hogy a fizetéssel kapcsolatos buzgalom azzal a céllal történt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök támogassa az általa decemberben blokkolt, ötvenmilliárd eurós ukrán finanszírozási csomagot. Az EU27 tagállamainak állam- és kormányfői február 1-én ülnek össze, hogy meghozzák az egyre sürgetőbb döntést.

A magyar kormánynak a kohéziós politikai pénzeszközökkel kapcsolatos fizetéseinek összege az év eleji 445 millió euróval együtt már elérte az 1 milliárd 364 millió eurót is, az Európai Bizottság gyors fizetési üteme pedig valószínűleg felkelti az uniós törvényhozók haragját. Az év első plenáris ülésén, csütörtökön, a képviselők egy állásfoglalást fognak elfogadni, amely felszólítja Brüsszelt, hogy függessze fel a további összegek kifizetését. Az ügyről szerdán lesz plenáris vita, amelyen Ursula von der Leyen is jelen lesz. A parlamenti többség meggyőződése, hogy az Orbán-kormány nem felel meg a kifizetés feltételeinek, és így továbbra is megfontolandó a pénzek visszatartása – írja a lap.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kezet fog Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

Tegnap 15:49

Az elhíresült lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az Integritás Hatóság 324 bejelentésből 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le. 

Tegnap 15:01

Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.  A rekkenő hőség elviselésében fokozott szerepet kap a légkondicionálás, ám annak intenzív használata jelentős terhelést ró a magyar villamosenergia-rendszerre.