Erasmus-botrány: Navracsics még reménykedik

Szerinte egy diák sem fog kimaradni az Erasmus-diákcsereprogramból annak ellenére, hogy a vagyonkezelő alapítványokhoz került egyetemeknél azt az Európai Bizottság felfüggesztette.

2023. szeptember 5., 16:28

Szerző:

Magyar diák nem fog kimaradni az Erasmusból – szögezte le ismételten az ATV Híradónak adott nyilatkozatában Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden. A miniszter aláhúzta, a kormány mindenképpen meg fog állapodni az Erasmus-ösztöndíjak ügyében az Európai Bizottsággal. Utóbbi azután vonta meg a vagyonkezelői alapítványokhoz juttatott egyetemektől a programban való részvételi jogot, hogy kiderült, sérelmezik az alapítványi kuratóriumokban feltűnő fideszes politikusok jelenlétét. Ez a Bizottság szerint az akadémiai- és tanszabadsággal is ellenkezik, az egyetemek részére juttatott fejlesztési pénzek esetében pedig növeli a korrupciós kockázatot.

Navracsics most elmondta, a következő tárgyalási forduló a magyar kormány és a Bizottság között legkésőbb szeptember közepén következik majd, ő mint miniszter pedig Johannes Hahn költségvetési biztosnak mutatja majd be, hogyan próbálják orvosolni a kifogásokat.

De Navracsics ezenkívül hozzávetőleges céldátumot is mondott, ameddig az Erasmus ügyében a felfüggesztés előtti állapot állhat vissza: 

„Ami egy határidő számunkra, vagy egy határvonal lehet számunkra, az 2024 ősze, a 2024 második féléve utáni finanszírozásról kell most tulajdonképpen megállapodnunk, de addig bőven van idő, és én bízom benne, hogy megállapodásra jutunk.”

A kormány korábban, a felfüggesztésre reagálva már több politikusát is kivette a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumából, így például Varga Judit volt igazságügyi miniszter a Miskolci Egyetem, Novák Katalin államfő pedig a Szegedi Tudományegyetem kuratóriumából távozott. Navracsics viszont jelezte, egyes elvárásokat az EB részéről továbbra is túlzónak tart: „Onnan indultunk el, hogy miniszterek és államtitkárok nem lehetnek az alapítványi egyetemek kuratóriumaiban tagok. Most már ott tartunk, hogy a rektorok sem lehetnek kuratóriumi tagok,” – jelezte ezzel kapcsolatban a miniszter.

Navracsics Tibor augusztus 31-én már azt is bejelentette: a magyar kormány hivatalosan igényli a Európai Uniós helyreállítási alap (RRF) korábban visszautasított, 3,9 milliárd eurós hitelrészét is, ebből a célból megküldik a Bizottságnak az erre vonatkozó magyar program tervezetét is.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. december 13-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)