Az Erasmus-ügyben a nyár végéig ki kell egyeznie a magyar kormánynak

Szeptember elejéig meg kell egyeznie a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal, hogy az alapítványi egyetemek is hozzáférhessenek az Erasmus+ és Horizont Európa programok forrásaihoz.

2023. július 12., 19:08

Szerző:

„Nagyon intenzív tárgyalások folynak az Európai Bizottság és Magyarország között az Erasmus+ diákcsereprogram finanszírozásának felfüggesztése miatt, ezek azonban még nem vezettek eredményre” – fogalmazott Ujvári Balázs bizottsági szóvivő a Euronews beszámolója szerint.

„Világosan elmondtuk, mi jelenthet megoldást. Elmondtuk, mit várunk, kik lehetnek a kuratóriumokban. Korlátozást kértünk a kinevezések hosszát illetően, és átmeneti időszakot is kértünk a kurátorokat illetően. Folytatódik az eszmecsere. Világos, hogy Magyarország még nem válaszolta meg az aggodalmakat, ezért további megbeszélésekre van szükség” – közölte.

Ujvári közölte: az EU csak egy elfogadott törvény alapján oldja majd fel az intézkedéseket. A magyar kormánynak tehát el kell fogadnia egy jogszabályt, amit ezután a Bizottságnak is jóvá kell hagynia, a Tanács pedig csak ezután dönthet a korlátozás feloldásáról.

Mindennek szeptember elsejéig meg kell történnie ahhoz, hogy a diákok a következő szemeszterben uniós finanszírozású külföldi képzésen vehessenek részt – idézi a bizottsági tagot a Telex.

„Ez nem a Bizottságon múlik és az eljárást nem lehet az egyik napról a másikra felfüggeszteni” – közölte. Szerinte továbbra is az a cél, hogy július közepéig elvi egyezséget kössön Magyarország és a Bizottság a bevezetendő intézkedésekről.

(Kiemelt kép: Végzős egyetemista hallgatók az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Gazdaságtudományi karának Vezetés és szervezés szakán a tanulmányaikat befejezett hallgatók diploma átvételi ünnepségén az egyetem gömbkupola termében, a főváros XI. kerületében, a Pázmány Péter sétánynál. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)