Az uniós költségvetési biztos szerint Navracsics el van tévedve

A területfejlesztési miniszter a múlt héten még azt mondta, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély, ehhez képest Johannes Hahn azt mondta, hogy sok diák és tanár számára már idén ősztől megszűnhet a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban.

2023. július 19., 09:50

Szerző:

Navracsics korábban azt nyilatkozta, hogy a Bizottság április-májusban értékelheti azt, hogy Magyarország teljesítette-e a vállalásait, és „ha ez megtörténik, akkor utána nyárra rendeződhet a helyzet az Erasmussal”, hozzátette, hogy a magyar egyetemek jelenleg az Erasmus programból nincsenek kizárva. 

Johannes Hahn költségvetési biztos viszont arról beszélt a Népszavának, hogy továbbra is várják a magyar kormánytól a jogállamisági eljárásban zárolt 6,3 milliárd euró feloldásához szükséges korrupcióellenes intézkedések teljes végrehajtását. 

Jelenleg 21, modellt váltott magyarországi egyetem van kizárva ezekből az európai együttműködésekből az irányító testületeikre jellemző összeférhetetlenség miatt.

Johannes Hahn a Népszavának azt mondta, hogy: „ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor sok diák és tanár számára már idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban”.

(Kiemelt kép: Johannes Hahn uniós biztos. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.