Megrekedtek a tárgyalások az Európai Bizottsággal

Az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozása hónapok óta pihenőpályán van. 

2024. január 8., 18:35

Szerző:

Navracsics Tiborral készített interjút a lengyel PAP hírügynökség, amit szemlézett az ECONOMX, amelyet közölt a 24.hu. A területfejlesztési miniszter elmondta, hogy a kormány nem tud megegyezni az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a  Horizont Európa további finanszírozása ügyében, mivel a tárgyalások késő ősszel megrekedtek. A legutóbbi álláspontját a kormány elküldte az Európai Bizottságnak, de választ még nem kaptak. 

A miniszter úgy fogalmazott, hogy: 

„Úgy látom, hogy tárgyalópartnereinknek az Európai Parlament politikai zsarolása miatt nincs bátorságuk további lépéseket tenni a probléma megoldása érdekében.” 

Tavaly év elején kapott nagy visszhangot az Erasmus-ügy, amikor kiderült, hogy azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amiket ilyen alapítványok tartanak fenn, nem kaphatnak friss támogatást az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ programból és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból. Ennek következtében azon hallgatók estek el az Erasmus lehetőségétől, akik ilyen intézményekbe járnak. A kormány a határidő meghosszabbítását kérte a korábban leadott javaslataik megvitatására az Európai Bizottságtól, de azóta sem született megoldás az ügyre.

A lengyel média az Erasmus mellett a szuverenitás ügyéről is kérdezett a minisztertől, egészen pontosan azt, hogy tart-e attól, hogy az új jogszabály bármi módon befolyásolja majd az uniós források sorsát. Navracsics a kérdésre így válaszolt:

„Más országokban is vannak olyan törvények, amelyek általában a választási kampányokba vagy az ország belpolitikájába való külső beavatkozás korlátozására és átláthatóságának biztosítására irányulnak.”

A javaslatot több bírálat is érte, mint írják, olyan eszköz, ami alkalmas lehet a politikai ellenfelek büntetésére. 

(Kiemelt kép: Kisbenedek Attila / AFP)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.