Adatszivárgás: 31 millió felhasználó adatait lophatták el

Egy támadó feltörte az Internet Archive „Wayback Machine” nevű weboldalt, és onnan több millió felhasználó adatait lopta el.

2024. október 11., 14:40

Szerző:

Az Internet Archive „Wayback Machine” nevű szolgáltatása egy adatvédelmi incidenst szenvedett el, miután egy támadó feltörte a weboldalt, és ellopta egy adatbázisát, amely 31 millió egyedi felhasználói rekordot tartalmazott – olvasható az ITBusiness oldalán.

Több millió felhasználó adatait lopták el

Az adatlopásra október 9-én derült fény, amikor JavaScript-üzenet jelent meg az archive.org oldalon, amelyet az a személy helyezett el, aki feltörte az oldalt. A hacker azt közölte a látogatókkal, hogy az Internet Archive biztonsági rendszere összeomlott, ezzel együtt 31 millió felhasználó személyes adatai kerültek veszélybe.

Az üzenet a „HIBP”-re (Have I Been Pwned) hivatkozott, ami egy adatvédelmi incidensértesítő szolgáltatás, ahol a felhasználók ellenőrizhetik, hogy az adataik érintettek-e egy adatlopásban

– olvasható az az ITBusiness cikkében.

Troy Hunt, a HIBP létrehozója, elárulta, a támadó az Internet Archive hitelesítési adatbázisát kilenc nappal az eset előtt osztotta meg. Az említett fájl tartalmazza a regisztrált felhasználók e-mail címeit, felhasználóneveit, illetve a jelszómódosítás időpontjait. Az adatbázis valódiságát Hunt több felhasználóval is megerősítette.

Az információk szerint a HIBP hamarosan hozzáadja majd a rendszeréhez az ellopott adatokat, így a felhasználók majd az e-mail címük segítségével leellenőrizhetik, hogy érintettek-e az adatlopásban, vagy sem. Az azonban még nem ismert, hogyan történt az adatlopás.

Magyarországon is aktívak az internetes csalók

Nem csak külföldi oldalak feltörésével próbálkoznak a hackerek. Rendszeresen próbálkoznak a magyar felhasználók adatait kicsalni a bűnözők. A rendőrség legújabb közleménye szerint egy új csalási forma terjed, amivel azokat az embereket vették célba, akik termékeket szeretnének eladni a nagy online piacterek egyikén.

Éppen ezért a rendőrség felhívta a felhasználók figyelmet, ha bármit el szeretnének adni, és a vevő érdeklődés nélkül közli, hogy megvette a terméket, mindig legyenek körültekintőek.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)