Valódi Dr. Csont és a CSI helyszínelők a Semmelweis Egyetemen

Hogyan dolgozik a bűnügyi orvos és mik a halottvizsgálat igazi lépései, milyen a perifériás vénaszúrás, az újraélesztés és hogyan lehet biológiai profilt alkotni a csontmaradványokból, vagyis hogyan dolgozik a magyar Dr. Csont - ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok, akik pénteken, a Kutatók éjszakáján a Semmelweis Egyetem programjai közül válogatnak.

2011. szeptember 23., 15:09

Több mint 100 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján a Semmelweis Egyetem. A helyszínek között ingyenes buszjárat szállítja a tudományok iránt érdeklődőket délután öt és éjfél között.

A Dr. Csont elnevezésű program keretében csontmaradványok alapján, azaz gyakorlati szempontból mutatják be az érdeklődőknek a klasszikus személyazonosítás lépéseit. A CSI Hungary a magyar módra történő helyszíneléssel ismerteti meg a résztvevőket. Mint a program ismertetőjében olvasható, a televízióban számos olyan sorozattal lehet találkozni, amelyek fő témája a helyszínelés, helyszíni szemle, halottvizsgálat, nyomszakértés.

"Ezen sorozatok valós eljárásokat és bizonyítási eszközöket mutatnak be irreális módon. Gyakorlati jellegű bemutatónkban megismertetjük hallgatóinkat a bűnügyi orvos feladataival, illetve a halottvizsgálat lépéseivel. A szükséges ismeretek elsajátítását követően látogatóink rövid időre orvosszakértővé válhatnak egy szimulált helyszíni szemle keretei között" - írták a szervezők.

Az érdeklődők ellátogathatnak egy boncterembe és megtudhatják, hogy valóban különbözik-e a női és a férfi agy, kipróbálhatják a sebvarrást, megismerkedhetnek az elektronikus orral, a virtuális mikroszkóppal.

A Molekuláris muzsika címet viselő program keretében az izmokban található titin nevű fehérje egyetlen molekuláját manipulálják majd atomerőmikroszkóppal. "Megfigyeljük, hogy hogyan nyújtható meg, hogy hogyan rugózik, rezeg, mozog a titin. Ha akarod, ezt a parányi rezgést felerősítjük és egy hangszóróra is kivezetjük, így meghallgathatod, hogyan zenél egyetlen molekula" - olvasható az összegzésben.

Lesz őrjárat a vérben, a résztvevők megtudhatják miként segíti a harmadik dimenzió a baleseti sérültek arccsont-helyreállítását, de megismerkedhetnek a robotsebészettel.

Az érdeklődők tudományterületet, programot és helyszínt a

www.kutatokejszakaja.huoldalon választhatnak.

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.