Nem csípnek annyira ezen a nyáron

Két oka van annak, hogy idén jóval kevesebb a szúnyog a magyarországi vízpartokon, mint tavaly - mondta el az InfoRádió által megkérdezett biológus. Tóth Sándor kifejtette: az egyik a tavalyinál relatíve kevesebb csapadék, a másik pedig az, hogy a mostanra kialakuló ideális tenyészőhelyeken már olyan szúnyogfajok lárvái kelnek ki, amelyek nem csípik meg az embert.

2011. augusztus 12., 19:03

Idén több tényező is közrejátszott abban, hogy kevesebb a szúnyog - közölte az

InfoRádió által megkérdezett biológus.

Tóth Sándor kiemelte: a partvidéken, külső vizekben, mocsarakban, csapadékvizes pocsolyákban fejlődnek ki a szúnyogok. Az olyan területeken lesz sok szúnyog, ahol a part közelében nagyobb kiterjedésű, mélyfekvésű rétek vannak, és ezekben hosszabb ideig megállt a víz.

A kialakult tenyészőhelyeken olyan fajok fejlődnek ki nagy mennyiségben, amelyek nem csípik az embert. A dalos szúnyog például madárvérrel táplálkozik - fejtette ki.

A biológus beszélt arról is, hogy a szúnyogirtástól csökkenhet az egyedszám, de mindez nem elsődleges befolyásoló tényező.

Tóth Sándor hangsúlyozta, hogy ősszel még növekedhet a szúnyogok száma, mert vannak olyan fajok, amelyeknél több nemzedék repül ki évente. A tojások sokáig életképesek, ezért az úgynevezett gyötrőszúnyogok akár még nyár végén, sőt ősz elején is megszaporodhatnak - tette hozzá.

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.