Így verik át a Temu vásárlóit az internetes csalók

A Temu egyre több új ügyfele a csalók számára is vonzó lehetőség.

2024. október 22., 12:34

Szerző:

Elképesztő sikereket könyvelhet el a Temu Európában is, ám a webáruház ügyfelei nem érezhetik magukat biztonságban – figyelmeztetett az ESET kiberbiztonsági szoftverfejlesztő cég.

Maga a webáruház gyakorlata is gyakran kifogásolható: mint arról a 168.hu is beszámolt, a megtévesztő hirdetéseik és ajánlataik miatt a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot indított. Ám az ügyfelek nem konkrétan a webáruház miatt vannak veszélyben, hanem azért, mert a csalók céltáblájává válhatnak.

A kiberbűnözők számára különösen vonzóak a nagy forgalmat bonyolító weboldalak, ugyanis ezeket többféle módon is fel tudják használni a csalásaikhoz, amelyek egy része az adathalászatra irányul, de jellemzően inkább az ügyfelek bankszámláihoz szeretnének hozzáférni. A Temu is azon weboldalak közé tartozik, amelyek önmagukban nem veszélyesek, ám a névvel visszaélve számos átverés kivitelezhető.

Az ESET szakemberei felmérték, hogy melyek azok a módszerek, amelyekkel a bűnözők a leggyakrabban élnek.

A Temu vásárlóinak erről mindenképpen tudniuk kell

A csalók többféle módon is igyekeznek megtéveszteni a vásárlókat, így mindenkinek érdemes körültekintően eljárnia, mielőtt bármit azonnal elhisz, vagy gondolkodás nélkül rákattint egy ismeretlen feladótól érkező linkre. A Temu esetében persze senki nincs könnyű helyzetben, hiszen a kínai webshop éppen azért válhatott sikeressé, mert már-már elképzelhetetlen, hogy ennyire olcsón hozzá lehessen jutni a bemutatott termékekhez, ennek ellenére érdemes óvatosan fogadni a más felületekről érkező, Temuval kapcsolatos megkereséseket.

Érdemes tudni, hogy a Temu a már meglévő ügyfeleknek extra kedvezményeket ajánl, amennyiben újabb vásárlókat hoznak. Ehhez egyedi ajánlói kódok használhatóak, amelyekre kattintva a régi ügyfélnél kreditek íródnak jóvá. Számos csaló úgy bír rá másokat arra, hogy rákattintsanak az ajánlói kódjára, hogy például a közösségi médiában megoszt egy posztot, a szövegben pedig azt ígéri, hogy például hírességek aktképeihez vezet a bemásolt link, ami természetesen nem igaz. Bár ebben az esetben nem éri nagy kár a gyanútlan áldozatokat, ám a csalók ezzel is kedvezményekhez juthatnak.

Egyre többször fordul elő az is, hogy e-mailben vagy akár a közösségi médiában az jelenik meg, hogy korlátozott ideig hatalmas kedvezményekkel lehet hozzájutni a Temu bizonyos termékeihez. Aki a kedvezmény reményében rákattint ezekre a linkekre, általában egy adathalász oldalon köt ki, ahol az adatai megadásával gyakorlatilag önként vállalja, hogy a csalók felhasználják a nevét, címét és egyéb érzékeny adatait. A drasztikusabb változat esetében még a bankkártya adatait is elkérik a hamis weboldalon, amit a csalók aztán arra használnak, hogy pillanatok alatt kiürítsék áldozatuk bankszámláját.

A szakértők szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kéretlen levelekben található linkekre soha nem szabad rákattintani, akár e-mailben, akár SMS-ben érkeztek azok. A hihetetlennek tűnő kedvezmények esetében is érdemes több forrásból tájékozódni, és ami a legfontosabb: senki ne siesse el a döntést, bármennyire is megpróbálják erre ösztönözni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Costfoto/NurPhoto CFOTO / NurPhoto / AFP)

Az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel. Egyelőre azonban csak egy-két kisboltban van ilyen szolgáltatás, ott is gyerekbetegségekkel küzd a rendszer.