Összeomlik a Temu, vége a kacatwebshopnak

Úgy fest, a Temu diadalmenete véget érhet a tengerentúlon, miután a Shein beperelte az olcsó kínai webshopot.

2024. augusztus 26., 14:40

Szerző:

Perre megy a Shein a Temu ellen az Egyesült Államokban – számolt be a hírről a CNBC. A Shein ugyanis azt állítja: a konkurens cég ellopta a terveiket, emellett hamisítással és szellemi tulajdon megsértésével, illetve csalással terjeszkedett. A Shein a keresetet be is nyújtotta egy washingtoni szövetségi bíróságra. Az ügy érdekessége, hogy más nagymárkák (például a Levi Strauss, a H&M) a Sheint vádolják ugyanezzel.

A Shein persze nem csak ezt állítja vetélytársáról, hanem azt is, hogy a Temu arra ösztönzi a gyártókat, hogy más márkák dizájnját lopják el. Ráadásul szerintük a Temu akkor sem távolítja el ezeknek a gyártóknak a termékeit a platformjáról, ha beismerték, hogy valóban ellopták azokat. Végül a Temu folyamatosan lefelé nyomja a felvásárlási árait, amivel csalásra és mások lemásolására ösztönzi a beszállítóit.

A Temu egyértelműen közölte, hogy szerintük nem igazak a Shein által megfogalmazott vádak. A cég szóvivője szerint a Sheint „szellemi tulajdonjogi perek egész hegye temeti el”, és ezzel együtt „van képe másokkal szemben pont olyan visszaélések miatt vádaskodni, amelyekért őt beperelték”. 

Adathalászatot végez a Temu

Érdekesség, hogy európai megjelenése óta a Temut rengeteg vád érte, melyeket a cég – többek között a szerkesztőségünkhöz eljutott közleményeiben is – minden eszközzel próbál tagadni. Komoly bírálat például ellene, hogy nem csak az olcsósága révén újító a piacon, hanem azzal is, hogy gyakorlatilag nyíltan végez adathalász tevékenységet a felületein keresztül. Vagyis ha valaki a kínai webáruházon keresztül vásárol, személyes adatai a kínai állami propagandához kerülhetnek, és globális propagandacélokra használhatják fel azokat – állította korábban az ASPI (Australian Strategic Policy Institute) ausztrál független védelmi és stratégiai kutatóintézet egy május elején közzétett jelentésében. Ebben a kínai technológiai cégek, és a kínai propagandaminisztérium közötti kapcsolatot térképezték fel. 

Persze a Temu szóvivője ennek kapcsán is kifejtette véleményét, miszerint a cég soha nem adott át felhasználói adatokat a kínai kormánynak, és akkor sem tenné, ha erre kérnék. Emellett kijelentette, hogy a Temu nem ismeri a Népi Adatkezelő céget, és nem áll semmilyen kapcsolatban vele. A Temu a Microsoft Azure globális felhőszolgáltatójával dolgozik együtt. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Stefani Reynolds / AFP)