Lelepleződött a Temu piszkos kis trükkje, óriási botrány lehet belőle

Kína globális propagandacélokra használja fel a kínai techcégek – köztük a Temu kínai anyavállalata – által a külföldi felhasználókról begyűjtött személyes adatokat egy ausztrál jelentés szerint.

2024. június 3., 13:11

Szerző:

Ha Temu nevű kínai webáruházon keresztül vásárol, személyes adatai a kínai állami propagandához kerülhetnek, és globális propagandacélokra használhatják fel azokat – állítja az ASPI (Australian Strategic Policy Institute) ausztrál független védelmi és stratégiai kutatóintézet egy május elején közzétett jelentésében, amiben a kínai technológiai cégek, és a kínai propagandaminisztérium közötti kapcsolatot térképezték fel.

A kutatás vezetője, Samantha Hoffman a Washington Postnak elmondta, hogy a kínai állam arra használja fel a cégeket Kínában és globálisan, hogy stratégiai fontosságú adatokhoz jusson hozzá, amiket aztán propagandacélokra használnak fel. A jelentés szerint ezen cégek egyike a Temu, ami nagy mennyiségű adatot gyűjt össze, amit aztán valószínűleg megoszt a kínai propagandarendszerrel.

Az ASPI jelentésében felidézte, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának irányítása alatt álló Népi Napilap a kétezres évek elején közvéleményi adatközpontot hozott létre, hogy a lehető leghatékonyabb propagandát tudja biztosítani, majd azt kiegészítették a Népi Adatkezelő nevű céggel, ami különböző kormányszervek, vállalatok és intézetek közötti adatmegosztást végez. A szervezet ennek jegyében több mint harminc céggel kötött adatmegosztási megállapodást, köztük a Temu kínai anyacégével, a Pinduoduo (PDD Holdings) internetes kereskedelmi vállalattal is, aminek alkalmazásának letöltését a Google tavaly biztonsági okokból felfüggesztette a Play Áruházban. A Pinduoduo a Washington Postnak küldött közleményében tagadta, hogy adatmegosztó megállapodása lenne a Népi Adatkezelővel, közölve, hogy az állami propagandával sajtóközlemények közzétételével működik együtt. 

Az ASPI jelentése szerint azt nem lehet tudni nyilvánosan elérhető forrásokból, hogy a PDD Holdings és annak leányvállalatai milyen adatokat osztanak meg a Népi Adatkezelővel, ugyanakkor a Temu adatvédelmi nyilatkozata szerint megoszthatják a felhasználóik személyes információit a leányvállalataikkal, társvállalataikkal és anyacégükkel, valamint a rendvédelmi erőkkel és kormányzati hatóságokkal. (Amit amúgy az amerikai techcégek is megtesznek, de az igazságszolgáltatásnak csak alapos indokkal és korlátozott esetszámban szoktak átadni személyes adatokat.)

Az ASPI jelentése szerint a Temu által begyűjtött információk olyan értékes adatokkal szolgálhatnak a kínai kormányzatnak, amivel sokkal jobban tudnak célzott propagandát terjeszteni és információs kampányokat folytatni külföldön. 

Az adathalászattal egyébként az elmúlt hónapok során több cikkben is foglalkoztunk, melyeket az alábbi linken érhet el.

Frissítés!

A Temu szóvivője szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében azt írta

„A Temu soha nem adott át felhasználói adatokat a kínai kormánynak, és akkor sem tenné, ha erre kérnék.”

Emellett a Temu közleményében kijelentette, hogy a Temu nem ismeri a Népi Adatkezelő céget, és nem áll semmilyen kapcsolatban vele. A Temu a Microsoft Azure globális felhőszolgáltatójával dolgozik együtt. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Nikos Pekiaridis/NurPhoto)

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.

2024. június 21., 08:34

Az Eurostat friss összesítése alapján 2023-ban Magyarország lett az Európai Unió legkevesebbet fogyasztó országa. Már nem csak a románok, hanem a bolgárok is megelőznek minket, Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa.