Újabb fontos dolog derült ki a Temu kapcsán: minden magyart érint, érdemes tudni róla

Az elemzők minden várakozását felülmúlták a Temu tulajdonosa, a PDD Holdings által közölt 2024 első negyedévére vonatkozó pénzügyi adatok. Ezekből kiderül, hogy az olcsó webshop kezdeti lendülete egyáltalán nem hagyott alább, a kérdés inkább az, meddig lesz képes fenntartani ezt a teljesítményt.

2024. május 23., 15:56

Szerző:

A Temu tulajdonosa, a PDD Holdings bevételei 2024 első negyedében ismét felülmúlták a piaci várakozásokat, miután a tulajdonában lévő e-kereskedelmi platformok az év első három hónapjában is rengeteg új vásárlót csábítottak el alacsony áraikkal – derült ki a cég szerdán kiadott jelentéséből.

Eszerint a vállalat bevétele 86,81 milliárd jüan – közel 12 milliárd dollár – volt az első negyedévben, szemben az elemzők 75,66 milliárd jüanos becslésével. Mindeközben a PDD nettó nyeresége 28 milliárd jüanra emelkedett az egy évvel ezelőtti 8,1 milliárd jüanról.

Az olcsósággal operál a Temu

A Temu nevű kínai e-piactér 2022 szeptemberében indult el, és az Egyesült Államokban és Európában is azzal fenyegeti a piac korábbi nagyágyúit (Amazon, Alibaba, Shein), hogy letaszítja őket a trónjukról. Ráadásul mindezt nem is akárhogyan teszi, a webshop ugyanis gyakorlatilag egy online 100 forintosként működik. Az olcsósággal viszont együtt jár, hogy az elérhető termékek gyakran silány minőségűek, a termékeket pedig egyes információk szerint rabszolgamunka útján állítják elő. A webshop ennek ellenére üstökösként szárnyal, korábbi agresszív terjeszkedésének köszönhetően pedig milliók figyelmét ragadta meg.

A Temu Magyarországon is rendkívül sikeres, a GKID-Mastercard által publikált riport alapján a kínai cég magyar vásárlói bázisának mérete 2024. áprilisában már átlépte az 1,25 millió főt, amihez 2024 első három hónapjában több mint 1,5 millió – magyar vásárlóknak küldött – rendelés is társult. Az ő költéseik összértéke az idei első negyedévben 22,5 milliárd forint volt, ami a teljes online költés 7 százalékát jelentette.

Felfigyelt a Temura a GVH is

Nemrég bombaként robban a hír, hogy versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szemben tanúsított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A GVH 2024. február 27-én közölte, számos bejelentés alapján több eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Egyúttal az is kiderült, hogy amennyiben a vállalkozás a jogsértést valóban elkövette – aminek eldöntésére 3 hónap áll a hatóság rendelkezésére –, úgy a versenyfelügyeleti eljárásban kiszabható maximális bírság az érintett vállalkozás nemzetközi csoportszintű éves árbevételének a 13 százaléka lehet, ami a Temu esetében nagyjából 780 milliárd forintot jelent.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)