Úgy tűnik, megtalálták a fegyvert a Temu ellen – itt a filléres webshop történetének vége?

Ideje nagybevásárlást tartania a Temu rajongóinak, előfordulhat ugyanis, hogy egy új szabálynak köszönhetően az olcsó kínai webshop jelentősen megdrágul.

2024. május 27., 14:42

Szerző:

Veszélybe kerülhet a Temu európai működése, Németország ugyanis támogatja a 150 euró (58 ezer forint) alatti, az Európai Unión kívüli termékekre vonatkozó vámmentesség eltörlését – írja Reuters hírügynökség. A szabályozásnak elsősorban a filléres kacatokat kínáló kínai webáruházak voltak eddig a haszonélvezői, a Temu és a Shein ugyanis szinte beszerzési áron tudta továbbadni termékeit az uniós piacon.

Az alábbi két platform ugyanakkor hamarosan elveszítheti ezt a lehetőséget, Christian Lindner német pénzügyminiszter ugyanis a német kereskedelmi szövetség (HDE) szerint jelezte, hogy Németország támogatná a 150 eurós határ eltörlését európai szinten. A HDE hozzátette, a vámmentesség elősegítette a Temuhoz hasonló kiskereskedők előretörését az Unióban, a vámhatóságoknak pedig nincs elegendő erőforrása az összes, vámmentesnek jelentett termék ellenőrzésére. 

A Shein a Reuters megkeresésére közölte: törekednek arra, hogy minden releváns törvényt és szabályozást betartsanak azokban az országokban, ahol tevékenykednek, beleértve a vám- és adóügyi előírásokat. A vámmentesség eltörlésével kapcsolatban a cég azt is elmondta, hogy a téves közvélekedéssel szemben nem a vámok megkerülésével, hanem a technológián alapuló, a keresletre reagáló üzleti modelljüknek és a rugalmas ellátási láncuknak köszönhetően tudják tartani a megfizethető árazásukat.

Hasonlóan reagált a Temu, a cég szerint ellátási láncuk hatékonysága és az évek során kialakított működési folyamatok állnak gyors terjeszkedésük mögött.

Az ágazati szereplőket, köztük az eBay-t és az Amazont is tömörítő Ecommerce Europe szervezet szerint a 150 euró alatti vámmentesség eltörlése súrlódásokhoz vezetne a kereskedelemben, és ellenintézkedésekre ösztönözné a legfontosabb partnereket, például az Egyesült Államokat. Az EB szerint több mint 2 milliárd 150 euró alatti csomag érkezett az EU-ba 2023-ban.

A Temu mindenhol kihúzza a gyufát

Nemrég bombaként robbant a hír, hogy versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szemben tanúsított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A GVH 2024. február 27-én közölte, számos bejelentés alapján több eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Egyúttal az is kiderült, hogy amennyiben a vállalkozás a jogsértést valóban elkövette – aminek eldöntésére 3 hónap áll a hatóság rendelkezésére –, úgy a versenyfelügyeleti eljárásban kiszabható maximális bírság az érintett vállalkozás nemzetközi csoportszintű éves árbevételének a 13 százaléka lehet, ami a Temu esetében nagyjából 780 milliárd forintot jelent.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: HutchRock / Pixabay)

Vegyesen mozgott a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.