Bár a Temu most is a saját sírját ássa, a vásárlókat ez nem hatja meg

Noha az Alibaba online kiskereskedelmi óriás a legfrissebb adatok szerint még előkelő helyet foglal el a globális piacon, a Temu anyavállalata brutálisan szorongatja az amerikai konkurensét.

2024. augusztus 17., 14:08

Szerző:

Mindössze 4 százalékos bevételnövekedést ért el a júniussal lezárt üzleti negyedévben az Alibaba online kiskereskedelmi óriás, azaz nagyjából 34 milliárd dollár volt a háromhavi forgalma, ami kismértékben elmaradt a várakozásoktól. Az adózott nyeresége viszont jelentősen, 29 százalékkal csökkent éves összevetésben, ami arra utal, hogy elég súlyos költségek árán sikerül csak megtartani az online piaci részesedésüket. Az Alibaba közleménye szerint a nettó nyereség csökkenése „elsősorban a működési bevételek csökkenésének” és a befektetésekből származó „értékvesztés növekedésének” köszönhető.

Az online kereskedelmi piacon az Alibaba még előkelő helyet foglal el, ugyanakkor a vállalatot egyszerre szorongatja a PDD Holdings (a Temu online piacterének tulajdonosa), valamint a JD.com. Ráadásul a kínai piac jön fel, mint a talajvíz: a csütörtöki adatok szerint a helyi kiskereskedelmi forgalom éves viszonyításban 2,7 százalékkal nőtt júliusban.

Alaposan megjárhatja a Temu

S ha már szóba került a Temu: az utóbbi időben erősen rájár a rúd a kínai webshopra, ám ez a webshop tulajdonosát nem igazán érdekli. Már csak azért sem, mert Colin Huang, a Temu mögött álló PDD (PinDuoDuo) Holdings alapítója a leggazdagabb kínai milliárdos, miután az üzletember vagyona elérte a 48,6 milliárd dollárt. A 44 éves vállalkozó Zhong Shanshan üdítőgyártó-mogult taszította le a trónról.

A volt Google-programozó Huang több visszafogottan sikeres vállalkozás után alapította meg a Temu csak Kínában működő, Pinduoduo névre hallgató elődjét, ami profilját tekintve ugyanazt csinálja a mai napig, mint a Temu az ország határain kívül: olcsón kínál rengeteg terméket a ruházati kellékektől kezdve az elektronikai eszközökig bezárólag.

A Pinduoduo a pandémia alatt hatalmas népszerűségre tett szert, így a Covid-korszak alatt Huang vagyona elérte a 71,5 milliárd dollárt is. Az üzletember azonban amilyen gyorsan felkerült a milliárdoslista csúcsának közelébe, olyan gyorsan le is zuhant onnan a lezárások végeztével, amikorra korábbi vagyonának 87 százalékát elvesztette. Ám ez már csak úgy tűnik a múlt, és a Temu újra meghozta számára a sikert.

A Temu betörésévelámokfutásával és lehetséges végkifejletével a 168.hu több cikkben is foglalkozott már, melyek az alábbi linken olvashatók el. Jó szórakozást hozzájuk!

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Nikos Pekiaridis / NurPhoto / NurPhoto via AFP)