Bár lassan kártyavárként omlik össze a Temu, a tulajdonosának egy szava nem lehet

Noha Colin Huang, a Temu mögött álló PDD Holdings alapítóját több fronton is szorongatják, ember legyen a talpán, aki tönkre tudja tenni. Az üzletember ugyanis egyszer már elvesztette majdnem az összes vagyonát, most mégis ő lett Kína leggazdagabb embere.

2024. augusztus 12., 15:31

Szerző:

Immáron Colin Huang, a Temu mögött álló PDD (PinDuoDuo) Holdings alapítója a leggazdagabb kínai milliárdos, miután az üzletember vagyona elérte a 48,6 milliárd dollárt – derült ki a Bloomberg naprakész milliárdosindexéből, melyet a vg.hu szemlézett. A 44 éves vállalkozó Zhong Shanshan üdítőgyártó-mogult taszította le a trónról.

A lap felidézte, a volt Google-programozó Huang több visszafogottan sikeres vállalkozás után alapította meg a Temu csak Kínában működő, Pinduoduo névre hallgató elődjét, ami profilját tekintve ugyanazt csinálja a mai napig, mint a Temu az ország határain kívül: olcsón kínál rengeteg terméket a ruházati kellékektől kezdve az elektronikai eszközökig bezárólag.

A Pinduoduo a pandémia alatt hatalmas népszerűségre tett szert, így a Covid-korszak alatt Huang vagyona elérte a 71,5 milliárd dollárt is. Az üzletember azonban amilyen gyorsan felkerült a milliárdoslista csúcsának közelébe, olyan gyorsan le is zuhant onnan a lezárások végeztével, amikorra korábbi vagyonának 87 százalékát elvesztette. 

Huang ugyanakkor tántoríthatatlanul hitt üzleti modelljének életképességében, ezért kilépett a Pinduoduóval a nemzetközi porondra: Kínán kívül már a Temu márkanév alatt futtatta fel webshopját, mely az amerikai megjelenést követően gyakorlatilag azonnal az alkalmazásletöltési listák első helyéig menetelt. A profilbővítés pedig minden várakozást felülmúló sikert hozott Huang számára: a PDD csoport tavaly már 35 milliárd dolláros bevételről számolt be, ami 90 százalékos növekedést jelentett a 2022-es eredményhez mérten, a lendület pedig egyelőre megállíthatatlannak tűnik. Ráadásul még úgy is, hogy az amerikai lobbisták egy csoportja felszámolná a Temu számára hatalmas versenyelőnyt kínáló vámmentességi kiskaput, amin keresztül a kínai webshop vásárlói 800 dollár alatti rendelés esetén extra terhek nélkül kaphatják meg rendeléseiket.

A vg.hu végül felidézi, Huang villámgyors újragazdagodása és a Temu brutálisan alacsony árai mögött találni azért bőven ellentmondásokat és botrányokat: az egyik legélesebb kritika, ami Huangot éri, a munkavállalóinak munkakörülményeit illeti, melyeket már a foglalkoztatásvédelmi hatóságok is elkezdtek vizsgálni 2021-ben azt követően, hogy a PDD csoport egy alkalmazottja életét vesztette munka közben. A Temu anyavállalata ráadásul a hírek szerint minden alkalmazottjától megköveteli, hogy heti hat napot, napi 12 órában ledolgozzon, és ha kell, szó nélkül maradjon túlórázni is, amíg a kiadott munka nincs készen.

A Temu betörésével, ámokfutásával és lehetséges végkifejletével a 168.hu több cikkben is foglalkozott már, melyek az alábbi linken olvashatók el. Jó szórakozást hozzájuk!

(Kiemelt képünkön Colin Huang, a Temu alapítója. Forrás: Stringer / Imaginechina / Imaginechina via AFP)