Modellt vált a Temu, brutális drágulás jöhet

A Temu arra törekszik, hogy helyi raktárakba telepítse át a termékeit, így csökkentve a szállítási időt és növelve a vásárlói elégedettséget.

2024. augusztus 6., 14:07

Szerző:

A Temu új stratégiával próbálja megvédeni üzletét az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Az online piactér ugyanis – amely eddig olcsó árukat kínált közvetlenül Kínából – arra törekszik, hogy helyi raktárakba telepítse át a termékeit, így csökkentve a szállítási időt és növelve a vásárlói elégedettséget – írja a Financial Times.

A lap szerint a Temu lépése mögött több tényező áll. Egyrészt a kormányok egyre jobban szigorítják az adózási szabályaikat, amelyek eddig lehetővé tették az olcsó csomagok vámmentes importját. Másrészt a helyi raktárak használata lehetővé tenné, hogy a Temu nagyobb méretű és magasabb árrésű termékeket (például bútorok, háztartási gépek) értékesítsen.

Az online piactér tervei ugyanakkor nem váltottak ki osztatlan sikert. Több kínai gyártó ugyanis kifogásolja, hogy az új modell fenntartható-e, illetve a kereskedők egy része amiatt is aggódik, hogy a raktárnyitástól az áraikat csökkenteniük kellene. A Temu taktikája szerint ugyanis az, hogy minél alacsonyabb áron kínálják termékeiket a kereskedők, annál nagyobb eséllyel kerülnek előtérbe a platformon.

A Financial Timesnak több beszállító is arról számolt be, hogy a Temu egyre több bírságot szab ki különböző okokból kifolyólag. Ezek között szerepelnek hibás csomagolások vagy eltérések az online leírásokhoz képest. Ennek nyomán egy guangzhou-i kereskedő összesen 279 bírságot kapott 114 millió jüan értékben.

Fellázadtak a Temu beszállítói

A Temu beszállítóinak egy része panaszkodik, ám vannak olyan kereskedők, akik úgy döntöttek, a saját kezükbe veszik az irányítást. Ebből adódóan több százan demonstráltak a múlt héten a Temu dél-kínai Kanton (Guangzhou) városában található irodája előtt. Egyebek mellett a már említett bírságok, illetve a már eladott áruk után visszatartott kifizetések ellen tiltakoztak.

A tüntetések felfokozott hangulatban zajlottak, és több tucat demonstráló be is jutott a Temu irodájába, ahol ülősztrájkot tartottak. Az eseményen résztvevő két beszállító elmondta, azért vettek részt a demonstráción, hogy panaszt tegyenek az általuk „aránytalanul magasnak” nevezett bírságok miatt, amelyeket a Temu a rossz ügyfélszolgálat miatt szabott ki. Ilyen lehet a késedelmes szállítás, a pontatlan termékleírások vagy a rossz termékek elküldése. 

Az eseményekre reagált a Temu szóvivője is, aki nem értett egyet a tiltakozás mértékével. Elmondta, a beszállítók elutasították a vita megoldását az eladói megállapodásokban meghatározott szokásos bírósági és jogi csatornákon keresztül. „A helyzet ugyanakkor stabil, és a vállalat aktívan együttműködik a kereskedőkkel a helyzet megoldása érdekében” – mondta a szóvivő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Nikos Pekiaridis / NurPhoto / AFP)