Vége a Temu egyeduralmának, itt a legújabb filléres webshop

Úgy tűnik komoly vetélytársat kap a filléres termékeiről elhíresült Temu.

2024. július 10., 12:47

Szerző:

Retteghet a Temu, miután zárt körű eseményen jelentette be az Amazon Kínában a helyi kereskedőknek, hogy elindítja saját filléres webáruházát, elsősorban olcsó háztartási és ruházati cikkekkel, melyek közvetlenül Kínából, kínai gyártóktól és partnerektől érkeznek az amerikai háztartásokba – számolt be róla a Forbes. 

A cikk szerint az Amazon elvileg azt tervezi, hogy már ősszel elkezdi befogadni a kínai partnerek áruit, a kínálatot pedig jellemzően húsz dollár alatti, márkátlan termékek fogják alkotni az új platformon. A privát prezentáción arcmasszázs eszközöket, karsúlyokat, telefontokokat hoztak fel példaként.

Az Amazon stratégiája, hogy megnövekedett szállítási idővel, de kevesebb költséggel szállíthassanak a kínai eladók, akiknek eddig a Egyesült Államokban lévő raktárakba kellett küldeniük az árukat, mielőtt azt továbbküldték volna a vevőknek.

Decemberben az Amazon egy új innovációs központot is bejelentett Sencsenben, és hogy a húsz dollár alatti ruhatermékekért fizetendő költségeket csökkentik az eladók részére. Nem véletlenül, 2023-ban a kínai eladók állítólag 20 százalékkal több terméket értékesítettek a platformon, mint egy évvel korábban, írja a Retail Detail. És ezt a trendet bizony egyre inkább meglovagolják az amerikai e-keresek.

A Temu mindenhol kiveri a biztosítékot

Mindeközben a Temura nem csak Amerikában jár rá a rúd, de a kínai cég európai működésével sincs minden rendben. Nemrég ugyanis megírtuk, hogy az Európai Bizottság jelenleg is azon dolgozik, hogy az uniós vámszabályokat a kínai e-kereskedők, például a Temu se kerülhesse meg. Az Európai Bizottság szerint ugyanis a Shein, a Temu, az AliExpress és minden olyan e-kereskedő, aki nagyon olcsón kínálja az Ázsiából érkező termékeket, negatívan befolyásolja az európai kereskedelmet.

Úgy vélik, a cégek mindezt azért tudják megtenni, mert a jelenlegi vámszabályok szerint a 150 eurónál kisebb értékű csomagok az Unión kívülről érkező országokból is vám megfizetése nélkül érkezhetnek Európába, pontosabban az Európai Unió tagállamaiba.

A vámok mértékét és kivetésük szabályait már korábban is szerette volna módosítani az Európai Bizottság, 2023-ban meg is kezdte a szabálymódosítás előkészítését, ám az egyre nagyobb mennyiségben érkező ázsiai termékek arra ösztönözték a döntéshozókat, hogy felgyorsítsák a folyamatokat. Ennek köszönhetően még az is előfordulhat, hogy már júliusban szigorodnak a vámszabályok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)