Európai e-kereskedők: a Temu torzítja a piacot

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.

2024. június 21., 13:39

Szerző:

„Az elmúlt években és a közelmúltban új, EU-n kívüli szereplők jelentek meg az EU e-kereskedelmi piacán, nagy nyomás alá helyezve az egységes piacot és a már itt működő cégeket Mindig is kiálltunk és a jövőben is kiállunk a nyílt szabad versenyért, hiszen az e-kereskedelem globális jelenség. Ugyanakkor a döntéshozóknak és a hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy ez a verseny fair legyen” – írta közleményében az E-commerce Europe főtitkára, melyet a Telex szemlézett.

Eszerint Luca Cassetti szerint az EU-ban lévő cégekre szigorúbb szabályok vonatkoznak és nagyobb költségek hárulnak, ráadásul ezek EU-s szinten gyakran nem is egységesek. Ezek a cégek versenyhátrányban vannak az EU-n kívüli szereplőkkel. Sem a fogyasztó védelemre, sem az adatvédelemre nem kell akkora figyelmet fordítaniuk, mint az EU-ban bejegyzett cégeknek.

Ez nem csak versenyszempontból, de fogyasztói szempontból is aggályos véli az érdekvédelmi szervezet, amely azonos elbírálást kér, és javasolja, hogy az EU-tagok ezen a területen hatékonyabban működjenek együtt egymással. Az EU-szintű szabályozással az E-commerce Europe szerint a jelenlegi, egyenlőtlen helyzet okozta problémák orvosolhatók lennének.

A Temu tevékenysége ezer sebből vérzik

A Temu bár főként az olcsóságáról híresült el, sokan nem csak emiatt ismerik. A filléres webshop ugyanis azzal is megragadta a fogyasztók és a hatóságok figyelmét, hogy gyakorlatilag adathalász tevékenységet végez. Vagyis ha valaki a kínai webáruházon keresztül vásárol, személyes adatai a kínai állami propagandához kerülhetnek, és globális propagandacélokra használhatják fel azokat – állította korábban az ASPI (Australian Strategic Policy Institute) ausztrál független védelmi és stratégiai kutatóintézet egy május elején közzétett jelentésében. Ebben a kínai technológiai cégek, és a kínai propagandaminisztérium közötti kapcsolatot térképezték fel.

A kutatás vezetője, Samantha Hoffman a Washington Postnak elmondta, hogy a kínai állam arra használja fel a cégeket Kínában és globálisan, hogy stratégiai fontosságú adatokhoz jusson hozzá, amiket aztán propagandacélokra használnak fel. A jelentés szerint ezen cégek egyike a Temu, ami nagy mennyiségű adatot gyűjt össze, amit aztán valószínűleg megoszt a kínai propagandarendszerrel.

Vizsgálat indult a Temu ellen

Nem csoda, hogy a kínai webshopra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is felfigyelt, és versenyfelügyeleti eljárást indított az online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szemben tanúsított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A GVH még 2024. február 27-én közölte, számos bejelentés alapján több eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával szemben.

A rendelkezésre álló információk, adatok alapján az Írországban bejegyzett Whaleco Technology Limited az általa üzemeltetett honlapon, és a Temu mobilalkalmazáson keresztül valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, ami alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

A GVH észlelte továbbá, hogy a vállalkozás a honlapon, illetve a mobilalkalmazáson elérhető termékekre vonatkozó akciós ajánlataival összefüggésben a teljes vásárlási folyamat alatt a termékek elérhetőségére vonatkozó sürgető jellegű tájékoztatásokat tesz közzé.

A hatóság emellett észlelte azt is, hogy a honlapon a Temuról szóló linken közzétett, és vallott értékek között a "Társadalmilag felelősségteljes - Jót tenni a világgal" kijelentés szerepeltetésével valószínűsíthetően megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat a termékek lényeges jellemzőivel kapcsolatban, különösen a termékek környezeti hatásai szempontjából.

A GVH ezen felül azt is valószínűsíti, hogy a kínai vállalkozás az általa népszerűsített és forgalmazott termékek esetében azt a hamis benyomást kelti, hogy a termékek jogszerűen értékesíthetők, holott nem rendelkeznek CE megfelelőségi jelöléssel.