Időjárás: gyenge hidegfront hozhat esőt

Nem okoz jelentős változást az időjárásban nemzeti ünnepünkön az a  gyenge hidegfront, ami megközelíti hazánkat.

2024. október 22., 13:53

Szerző:

A szerdai időjárás során az Időkép előrejelzése szerint a nemzeti ünnepünkön sem várható jelentős változás időjárásunkban. Szerdán ugyanis észak felől egy gyenge hidegfront érinti a Kárpát-medencét, aminek hatására a többnyire derült reggelt követően, a reggeli pára-, ködfoltok (főként a Dunántúlon és északon) feloszlása után nyugat, északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Napközben keleten számíthatunk több, nyugaton kevesebb napsütésre. A megvastagodó felhőzetből a Dunántúlon helyenként gyenge eső is kialakulhat.

A szerdai időjárás szemerkélő esőt, napsütést és fagyot is hoz

Ahogy csapadékból, úgy szélből sem hoz sokat a front: az északi, északkeleti szelet az Alpokalján és északkeleten kísérhetik csak élénk lökések.

Délután 15 és 20 fok között tetőzhet a hőmérséklet, a 20 fok közeli értékeket a déli, délkeleti területeken mérhetjük. 

A Hungaromet előrejelzése szerint szerdán szemerkélő eső legfeljebb a nyugati határszélen fordulhat elő. A gyenge vagy mérsékelt délkeleti szél éjszaka északira, északkeletire fordul, és szerdán napközben elsősorban az északkeleti, keleti tájakon megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 10 fok között várható, de a hidegre hajlamos, derült északkeleti tájakon gyenge fagy is lehet. 

A hét további részében is marad a meleg idő

Csütörtökön az ország északkeleti felén napos, nyugati, délnyugati felén felhős időre van kilátás, itt elszórtan kisebb eső is előfordulhat. A légmozgás néhol északnyugaton és északkeleten élénkülhet meg. 13 és 19 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Pénteken és szombaton a hajnali pára- és ködfoltok feloszlását az ország nagy részén szép napos idő követi, inkább csak fátyolfelhők lehetnek az égen, de pénteken eleinte helyenként még vastagabb felhők is. Ekkor néhol még gyenge eső előfordulhat, egyébként nem fog esni. A déli-délkeleti szél nyugaton, északnyugaton élénk, Sopron környékén erős lehet. Pénteken 15-20, szombaton 16-21 fokot mérhetünk napközben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: chulmin1700 via Pixabay)