Új Covid-variáns terjed, itt vannak a tünetei

Egyre gyorsabban terjed az új Covid-variáns, most eláruljuk, mely tünetekre érdemes figyelni.

2024. október 21., 16:57

Szerző:

Megérkezett az ősz, ami azt jelenti, hogy ismét emelkedik a koronavírus fertőzöttek száma. A szakértők ezért felhívták már korábban a figyelmet, hogy amint megjelenik az oltóanyag, ajánlott beadatni a vakcinát azoknak, akik a veszélyeztetett korcsoportokba tartoznak. Nem nyugodhat azonban meg mindenki, mivel egy új Covid-variáns jelent meg – derült ki a Portfolio cikkéből.

Ilyen tünetekkel jelentkezik az új Covid-variáns

Egyre több országban emelkedik a koronavírus fertőzöttek száma. A friss adatok szerint Magyarországon is többen fordulnak orvoshoz koronavírussal. Korábban a 168.hu is megírta, hogy többeknél jelennek meg a tünetek, miközben folyamatosan emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja. Bár bizonyos városokban még stagnál, több településen is emelkedést mutattak az adatok.

A koronavírus az elmúlt években mondhatni szezonális betegséggé vált, mint a nátha vagy az influenza, eközben újabb variánsa lett. IFL Science cikket közölt arról, hogy az XEC nevű variáns egyre elterjedtebb, írta meg a Porfolio.

„Az XEC az omikron-variáns mutációja, a KS.1.1 és a KP 3.3 rekombinációjának eredménye”

– olvasható a IFL Science cikkében.

Éppen ezért a tünetek nem térnek el jelentősen a korábbi variánsoktól. Jellemzően köhögés, hidegrázás, légzési nehézségek, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, íz- és szaglásvesztés, fáradtság, levertség, izomfájdalom, fejfájás, szédelgés és / vagy hányás, hasmenés lehetnek a tünetek.

A lap szerint ez a variáns nagyon gyorsan terjed. A korábbi felmérések szerint a fertőzéseknek eddig csak az 5%-át tette ki, mostanra azonban már 11%-ra emelkedett ez a szám. A két megfigyelés között azonban csak 2 hét telt el, így elég gyorsan terjed.

Azt még nem tudni, hogy az új Covid-variáns a korábbiaknál súlyosabb vagy éppen gyengébb lefolyású, ahogyan azt sem lehet tudni, a tünetek erősebben vagy gyengébben jelentkeznek. Az információk szerint az XEC nevű variánst először Németországban azonosították 2024 nyarán.

Az oltás jelenthet megoldást

A szakemberek már korábban elárulták, hogy a koronavírus ellen a védőoltással lehet a leghatékonyabban védekezni. Ám a friss variáns ellen még nem készült oltás, ami problémákat okozhat, és akár le is tarolhatja azokat a régiókat, ahol eddig megjelent.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ korábban azt mondta a Népszavának, hogy a jelenlegi oltások a WHO ajánlása szerint a JN.1 vonalba tartozó SARS-CoV-2 variánsok ellen nyújt védelmet. Magyarországon is hamarosan kérhető lesz az oltás, jelenleg is zajlik a vakcinák beszerzése.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)