Friss adatok: ebben a hat városban van jelenleg a legtöbb koronavírus-fertőzött

A koronavírus ismét aktív, a friss adatok szerint hat magyarországi városban máris megnőtt a vírussal fertőzöttek száma.

2024. október 11., 10:38

Szerző:

Beköszöntött a hűvösebb idő, ami azt is jelenti, hogy megérkeztek a szezonális betegségek. Korábban a 168.hu is megírta, egyre többen fordulnak orvoshoz felső légúti panaszokkal, emellett a koronavírus-fertőzöttek száma is emelkedett az utóbbi időben. Ezt igazolják a Nemzeti Népegészségügyi Központ legújabb adatai, mivel a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos szinten emelkedést mutat – írta meg a Pénzcentrum.

Ebben a hat városban emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelentek a 40. hétre vonatkozó szennyvízvizsgálat eredményei. A vizsgálattal információt szerezhetnek a lakosság egészségügyi állapotáról a szennyvíz segítségével. Vannak bizonyos vírusok, például az influenza és a SARS-CoV-2, amelyeknek a terjedése előre jelezhet bizonyos tendenciákat. Ennek köszönhetően a szakemberek és a lakosság is fel tudnak készülni egy esetleges járványra.

A 40. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos szinten emelkedést mutat

– olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

A friss adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy térképet is készített, ezen bejelölték a mintavételi helyeket, illetve jelölték az egyes városoknál, miként változott a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja az elmúlt időszakban. Ez alapján látszik, hogy bizonyos városokban stagnál, míg máshol emelkedést mutat.

A települések többségénél a koronavírus mennyisége az emelkedett koncentráció-tartományban van, 4 mintavételi területen eléri a magas tartományt. Emelkedő tendencia tapasztalható 8 vizsgálati helyszínen: Budapest Észak-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden és Szolnokon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ több térképet is készített a friss adatokkal, ezeket meg lehet tekinteni a központ honlapján. Így megnézheti, milyen arányban változtak az adatok a lakóhelyén.

Egyre több a koronavírusos beteg

Korábban a 168.hu is beszámolt arról, hogy elindult a szezonális betegségek időszaka. A Népszava szerint a legtöbb beteg felső légúti megbetegedéssel fordul orvoshoz. Nagyon sokan köhögnek, tüsszögnek, a páciensek egy részénél pedig koronavírus-fertőzés áll fenn.

Mivel folyamatosan nő a betegek száma, ezért a szakértők azt ajánlják, amint elérhetővé válik Magyarországon az oltóanyag, adassák be azok, akik a veszélyeztetett csoportokba tartoznak. Főkén a 60 éven felülieknek és a krónikus betegségben szenvedőknek javasolják.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)