Ez a legjobb időpont az influenza elleni védőoltás beadatására a szakértők szerint

Egyre többen szenvednek felső légúti megbetegedésben, és az influenza is egyre több embert fertőz meg. A betegség ellen hatékonyan lehet felvenni a harcot a védőoltással, most eláruljuk, a szakértők szerint mikor érdemes beadatni.

2024. október 9., 14:31

Szerző:

Elkezdődött az ősz, ami azt is jelenti, hogy megjelentek a szezonális betegségek. A 168.hu is beszámolt róla, hogy egyre többen fertőződnek meg koronavírussal, és más felső légúti betegségekkel. Az influenza ebben az őszi és téli szezonban különösen aktív, ezért a szakemberek szerint ajánlott felvenni a védőoltást.

Hamarosan kezdődik az influenzaszezon

Az influenza minden évben ősszel jelenik meg, és alaposan megnehezíti azoknak az életét, akik elkapják a betegséget. A tünetek legtöbbször hirtelen jelentkeznek, az influenza köhögéssel, magas lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal és többek között torokfájással jár. A betegségnek van lappangási ideje, ez általában 1-4 nap.

A korábbi évek tapasztalatai alapján az influenzaszezon novembertől egészen márciusig tart, ebben az időszakban a leginkább fertőző a betegség. Ezt ajánlott figyelembe venni a védőoltás beadatásánál. Javasolt már az influenzaszezon előtt beadatni a vakcinát, mivel ez védettséget jelent már a kezdeti szakaszban is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található információk alapján, a legjobb időszak az oltóanyag beadatására az ősz. Legkésőbb decemberig ajánlott felvenni a vakcinát azoknak, akik biztosan védettséget szeretnének a vírus ellen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található információk alapján minden oltásnak szüksége van időre, amíg védettséget ad. Ez az influenza elleni vakcinák esetében 10-14 nap. Ezt mindenképpen ajánlott figyelembe vennie annak, aki szeretné beadatni az oltást a jövőben.

Fokozott veszélyt jelenthet az influenza

Bár az influenza minden évben felbukkan, és viszonylag gyakori betegségnek számít, mégis lehetnek szövődményei. Bizonyos esetekben súlyosabb tünetekkel jelentkeznek, a veszélyeztetett csoportokba tartoznak a gyerekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők. Ezekben az esetekben alakulhatnak ki a legkönnyebben a szövődmények. Éppen ezért a szakemberek az említett csoportokba tartozóknak különösen ajánlják a védőoltást.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábbi tájékoztatása szerint, ha valaki észleli magán a tüneteket, az a legfontosabb, hogy ágyban maradjon és pihenjen. Sok folyadékot fogyasszon, ha szükséges, akkor csillapítsa a lázat. Abban az esetben, ha a tünetek súlyosabbá válnak, akkor minél hamarabb szükséges felkeresni a háziorvosát.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock) 

Az időskori magány számos okból kialakulhat. A társ elvesztése, a család eltávolodása mellett a koronavírus járvány miatti lezárások is elszigeteltek sok idős embert a megszokott társadalmi közegüktől. Vajon mit tehet az, aki úgy érzi, egyre inkább magára marad? Természetes-e az időskori magány? Ennek jártunk utána F. Takács István pszichológussal.