Egyre többen fertőződnek meg koronavírussal, ez állíthatja meg az újabb járványt

Indul a szezonális megbetegedések időszaka, a Semmelweis Egyetem felméréséből pedig kiderült, hogy egyre többen fertőződhetnek meg koronavírussal.

2024. október 9., 11:00

Szerző:

Az elmúlt években már kiderült, a koronavírus különösen aktív az őszi időszakban. Hasonlóan az influenzához, az őszi hónapokban kezd el terjedni a betegség, ami a friss adatok alapján egyre többeket fertőz meg – derült ki a Népszava cikkéből.

Ismét megnőtt a koronavírussal fertőzöttek száma

Az elmúlt években a koronavírussal fertőzött betegek száma csökkent, és bizonyos esetekben enyhébb tünetekkel jelentkezik a betegség, mint korábban. Ettől függetlenül a vírus aktív, az őszi-téli időszakban sokan megfertőződnek vele. A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adataiból kiderült, hogy a Covid ismét sokakat megfertőzött, az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnőtt az esetszám.

Augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött minták valamivel több mint fele volt Covid-fertőzést igazolt – írta meg a Népszava a Semmelweis Egyetem adataira hivatkozva. A járványügyi központnak országszerte mintegy 87 háziorvos küldi el rendszeresen a hozzájuk légúti panaszokkal forduló betegektől vett mintákat.

A Semmelweis Egyetem járvány-központja a hírlevelében arra kéri a háziorvosokat, amint elérhetővé válik Magyarországon a frissített Covid-vakcina, ajánlják a kockázati csoportokba tartozó pácienseknek. Főként azoknak, akik elmúltak 60 évesek, illetve krónikus megbetegedésben szenvednek.

A Népszava több háziorvosnál is érdeklődött a koronavírus terjedésével kapcsolatban. A lap szerint az orvosok arról számoltak be, a betegek többsége felső légúti panaszokkal érkezik. Az egyik zuglói háziorvos azt mondta, a hozzá érkezők közül nagyjából minden második köhögő, tüsszögő páciens fertőződött meg koronavírussal.

Az oltásra még várni kell

A friss eredmények egyértelműen igazolják, a koronavírussal egyre többen fertőződnek meg. A járvány ellen jó megoldás lehet az oltás, ám a Telex egy szeptemberi cikkében arról írt, a Covid jelenlegi variánsa ellen nincs megfelelő oltóanyag Magyarországon. A lap szerint a tavaly vásárolt 72 ezer Modena Spikevax nevű vakcinából maradt, ám ezeknek lejárt a felhasználhatósága, így már nem adhatóak be a pácienseknek.

A Népszava megtudta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól, hogy ez a vakcina a WHO ajánlásának megfelelően a JN.1 vonalba tartozó SARS-CoV-2 variánsok ellen nyújt védelmet. Az új vakcinák beszerzése még folyamatban van, az információk szerint jelenleg két típus van versenyben, egy fehérjealapú és a Moderna mRNS technológiával készült vakcinája.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)