Megvan a válasz: ezért lehetséges, hogy valaki sosem kapta még el a koronavírust

Egy kevésbé ismert gén adhat magyarázatot arra, hogy egyesek miért nem kapják el sosem a koronavírust. 

2024. augusztus 12., 10:04

Szerző:

Négy év fél éve már annak, hogy a világon kitört a koronavírus járvány. A számos halálos áldozatot követelő betegséget azonban vannak, akik még sosem kapták el, a kutatók pedig most arra is rájöttek, mi lehet ennek az oka. 

A vizsgálat

Az Egyesült Királyság tudósai még 2021-ben toboroztak fiatal és egészséges önkénteseket, akik addig nem kapták el a betegséget, valamint oltásuk sem volt. Az alanyokat aztán mesterségesen megfertőzték a vírussal, egyfelől azért, hogy megtudják, mennyi vírusra van szükség a betegség beindításához, valamint azért, hogy kiderítség, mi az, ami megvédi őket a betegségtől – írja az Index a ScienceNews Explores cikke alapján. 

Harc a fertőzéssel 

A szakértők aztán sokféle immunválaszt követtek nyomon a résztvevők vérében és az orruk nyálkahártyájában, valamint az immunitás különböző aspektusait is mérték több időpontban, például a fertőződés előtt és után is. Azonban akadt egy kis probléma, ugyanis csak nagyon kevesen kapták el a vírust. Ennek ellenére azt sikerült megfigyelni, hogy azoknál, akik betegek lettek és tüneteket is produkáltak, az orrukban erős immunválasz jött létre nagyjából öt nappal azután, hogy megfertőzték őket a vírussal. Ez pedig bizonyos fehérjék magas szintjét eredményezte. A kutatók kiemelték, hogy az úgynevezett interferonok, melyek az immunrendszer aktiválásában vesznek részt, a vírusveszélyt is segítenek jelezni. Ezek az interferonok pedig olyan sejteket is aktiválni tudnak, melyek képesek felvenni a harcot a fertőzéssel. A betegségnek ellenállók esetében pedig megfigyelték, hogy változás történt a monocitáknak és a MAIT sejteknek nevezett immunsejteknél. 

Áttörés? 

Ezen túlmenően nagyon lényeges volt a reakcióidő is. Akik nem lettek betegek, vagy csak rövid ideg tartó és gyenge fertőzésük volt, erős és gyors immunválaszt adtak már a fertőzés után egy nappal. A súlyosabb eseteknél viszont megfigyelték, hogy az immunválasz megszületéséhez öt nap is kellett, azaz a vírus kapott időt a szaporodásra és a terjedésre. Mindezek alapján a tudósok azt mondják, a fertőzés helyén történő gyors reagálás lehet a kulcsa annak, hogy valaki elkapja-e a koronavírus vagy sem. A megfigyelések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos embereknél speciális immunsejtek aktivizálódnak, melyek segtenek a szervezetet figyelmeztetni arra, hogy betegség közeleg. A kutatók azt is kiemelték, hogy a coviddal való érintkezést megelőzően a gén aktívabb volt azokban az emberekben, akik végül nem betegedtek meg, mindez pedig azt is jelentheti, hogy a gén aktivitása segíthet jelezni a betegség kockázatát, valamint a fertőzésre való hajlamot. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)