FLiRT: itt az ideje megismerkedni a koronavírus legújabb variánsával

Az omikron legújabb variánsa, a FLiRT, könnyebben be tud jutni a szervezetbe, hogy aztán kellemetlen tüneteivel okozzon rossz napokat.

2024. május 14., 10:26

Szerző:

Az omikron legújabb variánsa válik dominánssá, az Egyesült Államokban már az esetek harmadáért a KP.2, azaz a FLiRT a felelős, ami a világon mindenhol jelen van – mondta az Indexnek Rusvai Miklós. A víruskutató elárulta, hogy kell-e ettől tartanunk, illetve milyen tünetekkel jár a fertőzés.

Mit tud a FLiRT?

Az amerikai kutatók szerint a FLiRT-nél aggodalomra ad okot a tüskefehérjében történt változás, amely alkalmassá teszi arra, hogy könnyebben bejusson a szervezetbe, és megbetegítse az embert. Rusvai Miklós elmondása szerint mivel a tüskefehérje ellen képződnek ellenanyagok, egy fokkal jobban ki tudja kerülni a KP.2 a korábbi vakcinákat. A vuhani törzs ellen kidolgozott oltóanyagok a FLiRT esetében 60-70 százalékos védelmet nyújtanak, az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságot mutatnak az új alvariánssal történő megfertőződésnél. 

A víruskutató arra is kitért, hogy a gyártók már dolgoznak az erre a változatra kifejlesztett vakcinán, amit minden bizonnyal az őszi-téli időszakra tesznek elérhetővé. 

„Nyáron ugyanis szabadságra megy a koronavírus” – húzta alá a szakember, emlékeztetve arra, hogy május és szeptember között az esetszámok nem érik el a heti 200 ezer megbetegedésnél kezdődő járványos szintet. „Nem volt ez máshogy 2021 azonos időszakában, amikor még jócskán benne voltunk a pandémiában” – elevenítette fel a víruskutató. 

Rusvai Miklós ebből kiindulva a rizikócsoportnak inkább augusztus végétől ajánlja az oltások felvételét, mivel az esetszámok felfutása a tanévkezdést követően várható. Az új koronavírus-alvariáns szempontjából a 70 év fölötti krónikus betegek, az onkológiai kezelés alatt állók, a szervátültetettek számítanak veszélyeztetetteknek. A vakcinák védettsége fél évig tart ki, a víruskutató elmondása szerint a többség két éve egyáltalán nem oltatta magát, a lakosság számára a sorozatos, sokszor észrevétlen átfertőződések jelentenek védettséget a leginkább már náthává szelídült koronavírus ellen.

Hasonló tüneteket tapasztaltak azok is, akiket megbetegített a FLiRT változat:

  • hőemelkedés
  • orrfolyás, légzési nehézségek
  • rekedtség, torok-, fejfájás
  • ízületi fájdalmak
  • gyengeség
  • gyomor-bélrendszeri panaszok
  • ízlelés- vagy szaglásvesztés

„Egyéni érzékenységtől függ, hogy kinél mely tünetek és milyen intenzíven jelentkeznek” – hangsúlyozta Rusvai Miklós. Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) jelentése szerint náluk is mélyponton van az oltási hajlandóság, a felnőttlakosság 22,6 százaléka kapott 2023 szeptembere óta emlékeztető vakcinát, jellemzően a 75 év felettiek éltek ezzel nagyobb arányban – írja az USA Today. 

Milyen mellékhatásokat okoznak a koronavírus-vakcinák?

Egy mindenre kiterjedő kutatás során több mint 99 millió beoltott ember adatai alapján térképezték fel a koronavírus-vakcinák okozta mellékhatásokat.

Február közepén publikálták az eddigi legnagyobb, legtöbb embert érintő olyan kutatást, ami a koronavírus-vakcinák mellékhatásaival foglalkozik. Egy nemzetközi kutatócsoport több mint 99 millió beoltott ember adatait nézte át Argentínából, Ausztráliából, Kanadából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Új-Zélandról és Skóciából, és egy olyan potenciális mellékhatást is azonosított, ami eddig nem került a radarra. Oltásellenesek azonnal lecsaptak a kutatásra, a közösségi médiában rengeteg poszt született az eredmények véletlen vagy szándékos félreértelmezéséből – írja a Telex.

A nemzetközi kutatócsapat által végzett, 99 millió 068 ezer 901 beoltott ember adatait megvizsgáló tanulmány egy megfigyeléses vizsgálat, ami azt jelenti, hogy a Globális Covid-Vakcina-Biztonsági Projekt által összegyűjtött, több országra kiterjedő adatok elemzésével vizsgálta meg a potenciális mellékhatásokat. A kutatók kiválasztottak 13 olyan betegséget, amik esetében a korábbi, más vakcinákkal szerzett tapasztalatok, elméleti megfontolások vagy állatkísérletes eredmények alapján különösen felmerült a lehetőség, hogy valódi mellékhatást jelentsenek, és ezért fokozott figyelmet igényelnek.

A 13 lehetséges mellékhatást a vakcináció utáni 42. napig vizsgálták, összevetve, hogy az adott populációban oltás nélkül mekkora lett volna az adott betegség várható előfordulási aránya azzal, hogy hány ilyen esetet tapasztaltak ténylegesen. Elsősorban mRNS- és adenovírus-vakcinákat vizsgáltak, egészen pontosan a Pfizer és a Moderna mRNS-, illetve az AstraZeneca adenovírusos oltását – azért ezekre esett a választás, mert ezekkel oltottak a legnagyobb számban a vizsgált országokban.

Erről itt olvashat bővebben.

(Kiemelt képünk illusztráció: 2021. április 7-én a horvátországi Zágrábban megkezdődik a tömeges védőoltás harmadik szakasza. Fotó: Stipe Majic / Anadolu Agency (Fotó: Stipe Majic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.