Ismét terjed a koronavírus

A koronavírus új variánsa, a FLIRT is megjelent hazánkban.

2024. július 4., 16:53

Szerző:

Továbbra is emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, egyre több a covidos beteg – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján. Az év 26. hetében a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációja – mérsékelt koncentráció mellett – több helyen emelkedett.  

A települések közül ez a tendencia észlelhető Békéscsabán, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, valamint Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepének ellátási területén. A többi település mintáit stagnálás jellemzi, csökkenést sehol nem tapasztaltak. 

A tájékoztatás szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Budapesti déli részén az „emelkedett”, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Szekszárd, Pécs, Szolnok, Békéscsaba, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Eger, Salgótarján, valamint Budapesti északi és központi telepén a „mérsékelt”, máshol az „alacsony” tartományba esik. 

A koronavírus új variánsa hazánkban is megjelent

Rusvai Miklós a Magyar Nemzetnek nyilakozva arról beszélt, hogy eddig sehol nem érte el a magas szintet a vírus örökítőanyagának a koncentrációja. De felhívta a figyelmet arra, hogy megjelent egy új variáns, amely a FLIRT nevet kapta, és amelyet már Magyarországon is kimutattak. A virológus megjegyezte, még nem ez a domináns variáns idehaza a legutóbbi vizsgálatok szerint, bár Amerikában március óta, Indiában január óta ismert.

A hazai helyzetről úgy fogalmazott, bár megnövekedett esetszámmal lehet számolni, de a nyár nem a járványos légúti megbetegedések időszaka, ezért nem számít komoly járványra. Rusvai szerint ősszel lesz majd az igazi járvány, aminek okai között szerepelnek az időjárási viszonyok, és az, hogy a gyermekek újra iskolába mennek. „Mindez oda szokott vezetni, hogy szeptemberben látunk egy megbetegedés hullámot és novemberben szokott lenni a szezonja” – fejtegette a virológus. A legújabb vírusvariánsról pedig azt mondta, hogy a FLIRT fertőzőképessége nagyobb, azonban az nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a korábbi variánsok.

(Képünk illusztráció, forrása: Pixabay)

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.