Az agyat is károsítja a Covid-fertőzés a kutatók szerint

A legfrissebb kutatások feltárták a Covid-fertőzés hosszú távú hatásait.

2024. szeptember 30., 12:24

Szerző:

Nagy-Britanniában átfogó vizsgálatba kezdtek a kutatók a Covid-fertőzés, illetve a járvány emberi szervezetre gyakorolt hatásait illetően, az eredmények pedig aggasztóak – számolt be róla az IFL Science.

A londoni King's College és Liverpooli Egyetem közös kutatása olyan új megállapításokra jutott, amelyeket korábban legfeljebb csak sejtettek a szakemberek. A COVID-19 Clinical Neuroscience Study (COVID-CNS) elnevezésű tanulmány keretében arra keresték a választ, hogy a szervezet mely részei szenvedhetnek károsodást a fertőzés miatt.

Az már korábban is egyértelmű volt, hogy a tüdő, illetve a légzőszervek károsodása ott van a kockázatok között, a neurológiai problémák azonban eddig kevesebb figyelmet kaptak.

Egyesek viszonylag könnyen átvészelik a fertőzést, és csak erősebb, influenzaszerű tünetekről számolnak be. Mások esetében azonban olyan súlyos, nem ritkán életveszélyes állapot alakul ki a betegség következtében, hogy a kórházi kezelés is szükségessé válik. Az ő esetükben hosszú távú szövődmények is visszamaradhatnak.

A Covid-fertőzés neurológia tüneteket okoz

A kutatás eredményei szerint a légzőszerveken kívül az agyat is megviseli a koronavírus-fertőzés, és olyan komoly neurológiai változások is bekövetkezhetnek, amelyek 20 évnyi öregedésnek felelnek meg. Ez a páciensek életét jelentősen megnehezíti, hiszen a mindennapjaikat is negatívan befolyásolja, de az idő előrehaladtával még súlyosabb problémák merülhetnek fel a kognitív képességek csökkenésével. Idősebb korban nagyon sokat számíthat, ha a koronavírus, pontosabban a fertőzés miatt a szellemi képességek eleve visszaestek.

Az agyi köd fogalma már korábban is felmerült, hiszen sok páciens is arról számolt be, hogy a betegséget követően a kognitív képességeik csökkentek, és ettől még hónapok múltán is szenvedtek. Akár a korábban végzett munkájukat sem tudták elvégezni a fertőzésből való gyógyulásukat követően. Egyértelmű, hogy a Covid-fertőzés az egész szervezetre, és annak rendszereire is hatást gyakorolt. Ezek közé tartozik az agy is, amely károsodhat, és bár ennek lehetősége korábban is felmerült, nem állt rendelkezésre bizonyíték.

A jelenlegi kutatásban 351 olyan személy vett részt, akik korábban súlyos Covid-fertőzésen estek át és kórházi kezelésre szorultak. Az ő eredményeiket egy 3000 fős kontrollcsoport adataival vetették össze, amelyben a tagok összetétele az életkort és a nemet illetően megegyezett.

Az eredmény megdöbbentő volt, ugyanis kiderült, hogy a súlyos betegségen átesett személyek teljesítménye sokkal gyengébb volt, mint ami a koruk vagy az iskolázottságuk alapján elvárható lenne, és ez az eredmény független volt attól is, hogy beszámoltak-e az agyi ködről vagy sem. A legijesztőbb adat, hogy átlagosan olyan teljesítményt nyújtottak, ami egy 20 évvel idősebb személytől várható el, ami egyértelműen jelzi az agy öregedését.

A kutatásban résztvevő páciensek MRI-vizsgálaton is részt vettek, a legtöbbjüknél a fertőzés után egy-másfél év telt el. Kiderült, hogy agyuk egyes részein csökkent a szürkeállományuk, és az agykárosodáshoz köthető fehérjék száma is megemelkedett. Mindez azt bizonyítja, hogy mérhető biológiai változások zajlanak le a szervezetben, amelyek egyértelművé teszik, hogy a kognitív funkciók hosszú távon is csökkenhetnek a betegeknél.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Anna Shvets / Pexels)