A látás romlása már a gyerekeknél is megfigyelhető, a Covid-időszak hatását is vizsgálták

A legfrissebb kutatások szerint a látás gyengülése a gyerekeket is érinti.

2024. szeptember 26., 14:15

Szerző:

Ijesztő tendencia érvényesül egy széleskörű kutatás szerint, ami a látás, a gyerekek, illetve a Covid-időszak összefüggéseit vizsgálta – számolt be róla a BBC.

A British Journal of Ophthalmology című szemészeti folyóiratban jelent meg a tanulmány, amely egy több mint ötmillió gyermek és tinédzser bevonásával végzett kutatás alapján készült. Az adatok 50 országból érkeztek, így egy minden kontinenst lefedő kutatásról van szó, az eredményekre pedig a világ minden táján felfigyeltek a szakemberek.

Megállapították, hogy a gyermekek körében 1990 és 2023 között megháromszorozódott a rövidlátók száma, így ma már 36 százalékuk küzd komoly látásproblémákkal. Meglepő adat, hogy Ázsiában, különösen Japánban és Dél-Koreában érinti a gyerekek nagy részét a rövidlátás: előbbiben a kicsik 85 százaléka, míg utóbbiban 73 százalékuk érintett. Úgy tűnik, számos tényező szerepet játszik a rövidlátás kialakulásában, ezek egyike azonban biztosan a földrajzi adatokhoz köthető.

A látás lesz a legnagyobb kincs a jövőben

A kutatók szerint a jelenlegi adatokat és tendenciákat látva szinte biztos, hogy 2050-re a rövidlátás már a gyerekek és tinédzsereket felét érinteni fogja. Ma minden harmadik gyereknek adódik gond a látásával, ám ez a jövőben sokkal nagyobb arányban fog előfordulni.

Az okokat kutatva nem lehet eltekinteni a genetikai tényezőktől, ugyanakkor attól sem, hogy milyen káros környezeti hatások érik a mai gyermekeket. Szembetűnő volt, hogy a Covid-időszaka alatt, illetve közvetlenül utána megugrott a rövidlátó gyermekek száma. Mindez azonban nem a fertőzésnek tulajdonítható, hanem a bezártságnak. A gyerekek sokkal kevesebb időt töltöttek a természetben, a különböző képernyők előtt viszont annál többet.

Mindez megerőlteti a szemizmokat, éppen a legérzékenyebb időszakban, amikor azok még fejlődnek, így végül rövidlátás alakul ki. Mindezt egyértelműen alátámasztja az, hogy a Covid-járvány alatt kiugróan magas volt az újonnan diagnosztizált rövidlátó gyerekek száma.

Ugyanakkor a földrajzi elhelyezkedés és egyes országok életstílusa is befolyásoló tényező. Ázsiában már egészen kicsiként, akár 2 éves koruktól kezdve is bekerülnek az oktatási rendszerbe a kicsik, és a különböző digitális eszközök használata is rendkívül elterjedt. Ezzel szemben például Afrikában csak 8 éves koruk környékén kerülnek iskolába a gyerekek, és idejük nagy részét a természetben töltik: náluk a látásromlás csupán 1-2 százalékos arányban fordul elő.

A rövidlátás inkább a lányokat fenyegeti, mivel jellemzően a fiúk több időt töltenek szabadtéri sportokkal, míg a lányok többsége zárt térben történő tevékenységekkel foglalja el magát, illetve olyasmivel, ami a szem megerőltetését igényli. A kutatók azt javasolják, hogy a jövőbeni negatív következmények megakadályozása érdekében a szülők ügyeljenek arra, hogy a gyermekeik legalább naponta  két órát töltsenek a természetben, és a képernyők helyett a természetes fények között fejlődjön a szemük.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)