Jót tesz a szívnek és javítja a látást – ezért érdemes sárgarépát fogyasztani
Átlagos zöldségnek tűnik, de a sárgarépa rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.
Számos étel alapanyaga, nyersen mégis csak kevesen fogyasztják, pedig a sárgarépa egy kifejezetten fontos és egészséges zöldség – hívta fel a figyelmet a CNN.
A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a vitaminbevitel fontosságát, és ehhez a zöldségek és gyümölcsök kétségkívül nagymértékben hozzájárulnak. A legnépszerűbb zöldségek főtt vagy nyers formában, egészben vagy apróra vágva is egészséges, finom és laktató élelmiszernek számítanak, a legtöbben mégsem fogyasztanak belőlük elegendő mennyiséget.
Fontos tudni, hogy nyers formában nyerhető ki belőlük a legtöbb ásványi anyag, így érdemes beépíteni az étrendbe azokat a zöldségeket, amelyek így is ízletesek. Ezek közül a sárgarépa az egyik legkedveltebb, amit általában a gyerekek is szeretnek, ennek ellenére túl kevés fogy belőle.
A sárgarépa számos előnnyel rendelkezik
Egy amerikai táplálkozási társaság, az American Society of Nutrition idei konferenciáján mutatták be egy még nem publikált tanulmány eredményeit, mely szerint a heti háromszori sárgarépa-fogyasztás jelentősen növelheti bizonyos vitaminok jelenlétét a szervezetben.
A korábbi években végzett kutatásokból kiderült, hogy 10 amerikai felnőttből csupán egyetlen egy személy fogyasztott rendszeresen zöldségeket, amit a szakemberek aggasztónak találtak. A jelenlegi kutatás vezetőjét, Mary Harper Simmonst és kollégáit az a kérdés foglalkoztatta, hogy vajon milyen módon javíthatnának ezen az arányon.
A szakemberek szerint a sárgarépa szinte bármilyen módon felhasználható, így itt az ideje, hogy a klasszikus leveszöldség titulus mellett mindenki felismerje, hogy akár egészség snack is lehet belőle. Szószokba mártva vagy az uzsonna mellé fogyasztva szinte észrevétlenül lehet bejuttatni a szervezetbe rendkívül fontos tápanyagokat.
Alkalmanként 10 dekányi adagok elfogyasztását javasolják, és aki nem szereti a klasszikus sárgarépát, akár az édesebb, kisebb méretű bébirépát is választhatja – ez különösen a gyermekek esetében lehet jó megoldás, akik esetenként ódzkodnak a zöldségfogyasztástól.
A legfrissebb kutatási eredményekből kiderült, hogy a sárgarépát fogyasztók bőrében 10,8%-kal nőtt a karotinoidok mennyisége. Ezek olyan természetes antioxidánsok, amelyek jótékonyan hatnak az egészségre, megelőzik és csökkentik a gyulladásos folyamatokat, illetve a szív egészségét is óvják.
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sárgarépában rengeteg béta-karotin található, amely az emberi szervezetbe jutva A-vitaminként működik. Ez a vitamin nemcsak az immunrendszer működését támogatja, hanem a sejtmegújulást is, valamint a szemnek is kifejezetten jót tesz, és még a látásélességet is javíthatja.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)